Nieuws

Tientallen asielzoekers Ter Apel slapen noodgedwongen in aanmeldcentrum COA

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft in de nacht van dinsdag op woensdag alsnog een groep van vijftig tot zestig asielzoekers onderdak kunnen bieden. De groep dreigde de nacht buiten te moeten doorbrengen bij het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel, omdat er geen plek voor hen was bij de opvanglocatie. Een COA-voorlichtster spreekt van ‘een indrukwekkend dieptepunt’.

Het Parool
De opvang waar vluchtelingen uit aanmeldcentrum Ter Apel worden gehuisvest. Het centrum is overvol. Beeld ANP
De opvang waar vluchtelingen uit aanmeldcentrum Ter Apel worden gehuisvest. Het centrum is overvol.Beeld ANP

Aan het einde van dinsdagavond stonden tientallen asielzoekers bij de hekken van het aanmeldcentrum. “Op de opvanglocatie was geen plek. Ook was er geen mogelijkheid om ze elders onder te brengen, omdat we het vervoer niet meer geregeld konden krijgen. We hebben dekens en eten en drinken uitgedeeld om ze toch nog iets van fatsoenlijke opvang te bieden. Meer konden we op dat moment niet doen”, zegt de woordvoerster.

Dat zou betekenen dat de asielzoekers de nacht in de openlucht hadden moeten doorbrengen. “Ja, dat klopt,” aldus het COA. “Een aantal mensen lag ook al onder een deken bij de hekken. Ik denk niet dat dit ooit eerder is voorgekomen. Dit is een indrukwekkend dieptepunt.”

De tekst gaat verder onder de tweet

Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, laat aan RTV Noord weten dat ook de gemeente alles had geprobeerd. “Ik ben de hele avond in Ter Apel geweest. Er was uiteindelijk ruimte in Budel, maar men kreeg het vervoer niet meer voor elkaar,” zegt hij tegen de regionale zender. “De situatie blijft onverminderd zorgelijk en vraagt om opschaling.”

Uiteindelijk is in de nacht van dinsdag op woensdag alsnog besloten de groep onder te brengen in wachtruimtes in het aanmeldcentrum. “Er zijn daar geen bedden. Maar ze hebben tenminste nu wel een dak boven hun hoofd,” aldus de COA-woordvoerster. Het COA hoopt woensdag alsnog elders in het land een opvangplek voor de groep te vinden. “Maar het vraagstuk blijft bestaan. Ter Apel is de bottleneck en het blijft voorlopig een spannende tijd.”

De problemen bij Ter Apel spelen al geruime tijd. In de centrale opvanglocatie is plaats voor maximaal 2000 vluchtelingen maar het COA moet er bijna elke dag enkele tientallen mensen meer onderbrengen.

Meer over