Thuiswerken en streaming zorgen voor recordpiek internetverkeer

We internetten ons naar een nieuw record. Door het vele thuiswerken, thuisleren en thuisleven bereikte internetknooppunt AMS-IX maandagavond rond 20.30 u een nieuwe mijlpaal. Voor het eerst piekte de stroom internetverkeer tot boven de 8 Terabit per seconde.

Herman Stil
De Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) is een van de belangrijkste knooppunten voor internetverkeer in de wereld. Beeld ANP
De Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) is een van de belangrijkste knooppunten voor internetverkeer in de wereld.Beeld ANP

Rond half negen maandagavond piekte het internetverkeer bij AMS-IX tot 8,148 Terabit per seconde. De totale hoeveelheid internetverkeer die dagelijks AMS-IX stroomt, is in deze coronamaand bijna een vijfde gestegen tot 56 terabyte.

AMS-IX, het belangrijkste internetknooppunt van de wereld, is voor webverkeer wat een rotonde voor auto’s, fietsen en voetgangers is. Het bedrijf, waarbij op veertien plekken in Amsterdam en Schiphol 876 netwerken zijn aangesloten - van bedrijven als Bol.com en Booking tot aanbieders als datagiganten als Cisco en netwerken als Eurofiber - kan het internetgebruik niet zelf zien.

Maar het vermoeden is dat de piek is veroorzaakt doordat veel mensen in Europa thuiswerken, in combinatie met meer internetgebruik en kijken naar streamingvideo als Netflix. Bijna een kwart van het verkeer bij AMS-IX komt uit Nederland, nog eens de helft uit de rest van Europa.

Ondanks de flinke internetboost leidt de toename nog lang niet naar een internetinfarct. AMS-IX kan op elk moment een piek tot 34,6 Terabit per seconde aan. Eerder liet ook een aantal grote datacenters en internetproviders weten een flinke toename in het webverkeer te zien, zonder dat dit tot problemen leidt.

Hoogstens doen die zich thuis voor, als het toegenomen internetverkeer de capaciteit van het thuisnetwerk te boven gaat.

Meer over