Thuiswerken blijft het advies, zeker tot en met september

Het kabinet versoepelt een flink aantal coronamaatregelen, maar houdt wel het ‘advies’ overeind om de komende maanden zoveel mogelijk thuis te werken.

Premier Mark Rutte. Beeld ANP
Premier Mark Rutte.Beeld ANP

Dit moet niet alleen verspreiding van het virus onder collega’s tegengaan, maar ook voorkomen dat ov-reizigers elkaar besmetten, zei premier Mark Rutte in een persconferentie over de coronamaatregelen.

‘Tot nadere mededelingen’ wil het kabinet dat mensen zoveel mogelijk thuis blijven werken. Daar komt op een gegeven moment verandering in, want ‘je kunt als er nog geen vaccin is niet iedereen eindeloos lang thuis laten’, aldus Rutte. Maar dat moment is nog niet aangebroken.

In de spits reizen

In bussen, trams, metro’s en treinen mag maar 40 procent van de stoelen straks bezet worden. Daarom moet ook nagedacht worden over hoe er minder mensen in de spits gaan reizen. Voor scholieren geldt in ieder geval: “Ga op de fiets, ook als het regent.”

Het kabinet wil ‘advies inwinnen’ over hoe kantoormensen gespreid naar werk kunnen. “Dat is even het nieuwe Nederland nu,” zegt Rutte. Door bijvoorbeeld flexibeler om te gaan met werktijden moet zowel het ov als het kantoor minder druk worden.

Meer over