Liveblog Bevrijdingsdag

Teruglezen | Bevrijdingsdag afgesloten met 5 meiconcert vanuit Carré

De viering van Bevrijdingsdag was vanwege de coronamaatregelen voor de tweede keer volledig digitaal. Geen Bevrijdingsfestivals op veertien plekken in het land, maar een gezamenlijk onlineprogramma dat via een gratis livestream voor iedereen was te volgen. Lees alles terug in dit liveblog.

Het Parool

Rond het middaguur hield de Duitse bondskanselier Angela Merkel de 5 meilezing. Ze deed dit via een liveverbinding vanuit Berlijn. Eigenlijk zou Merkel dat vorig jaar al doen, maar toen ging het vanwege het coronavirus niet door. De NOS zond de lezing uit vanuit het Kunstmuseum in Den Haag, waar minister-president Mark Rutte aanwezig was en met de bondskanselier in gesprek ging over vrijheid. De 5 meikinderlezing werd gedaan door Mily Al-Azzazi.

Aansluitend ontstak premier Rutte het Bevrijdingsvuur. Dit was het officiële begin voor de (online) activiteiten op Bevrijdingsdag. Via een livestream waren er meer dan tweehonderd optredens te bekijken, van onder anderen Typhoon, Suzan & Freek, Ellen ten Damme, The Strikes, Froukje en Milow. Ook de Ambassadeurs van de Vrijheid: Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser gaven een show. Behalve muziek was er ook dans en theater en werden er Vrijheidscolleges gegeven door Haroon Ali, Soundos el Ahmadi en Joris Linssen.

Ambassadeurs van de Vrijheid

Normaal gesproken vliegen op 5 mei de Ambassadeurs van de Vrijheid met een helikopter naar verschillende festivals in het land, maar dat zat er dit jaar niet in. Op één locatie, Vliegbasis Gilze-Rijen, traden de artiesten op en vanaf die plek verbonden ze de festivals met elkaar.

Als alternatief voor de Vrijheidsmaaltijden, die normaal gesproken in het hele land te vinden zijn, was er dit keer de Vrijheidsmaaltijdsoep. Kok en schrijfster Yvette van Boven maakte het recept. Het idee was de soep te maken, te delen met je buren en vrienden en samen het gesprek aan te gaan over vrijheid.

In Amsterdam waren achtduizend blikken door de stad verspreid. Van 17 tot 20 uur was de Vrijheidsmaaltijdsoepavond in Pakhuis de Zwijger. Yvette van Boven maakte de soep daar live, en onder meer Job Cohen en Femke Halsema komen langs.

Daarnaast gaven verschillende sprekers gedurende de dag online zogeheten vrijheidscolleges. Zo vertelde comedian Soundos el Ahmadi over het glazen plafond vanuit het perspectief van een vrouw met een migratieachtergrond. Meer colleges werden verzorgd door onder anderen Edson da Graça, Simone Weimans en Robert Vuijsje.

Het Amsterdams 4 en 5 mei comité presenteerde de tv-special De Nieuwe Mens (NPO extra 20.00 uur, AT5 20.15 uur.) Als alternatief voor het Amsterdams Bevrijdingsfestival maakten onder meer Shishani, Yung Nnelg, Spinvis en Abelkader Benali een roadmovie door de stad waarin ze spraken over idealen als gelijkwaardigheid en over de veerkracht van de mens in crisistijd.

Bevrijdingsdag werd traditiegetrouw afgesloten met het 5 meiconcert. Dat was ook dit jaar niet buiten op de Amstel, maar in theater Carré. Onder anderen André van Duin, Claudia de Breij, Maan en Stef Bos deden eraan mee.

De burgemeester van Wageningen Geert van Rumund ontsteekt het bevrijdingsvuur tijdens de bevrijdingsvuurceremonie. Beeld ANP
De burgemeester van Wageningen Geert van Rumund ontsteekt het bevrijdingsvuur tijdens de bevrijdingsvuurceremonie.Beeld ANP
 
Meer over