Terrassen, hoger onderwijs en meer winkels mogelijk open in april

De harde lockdown blijft van kracht tot eind maart. Als de R-waarde het toelaat, mogen daarna terrassen open, kan het hoger onderwijs weer deels fysiek van start en komt er meer ruimte voor winkels.

Niels Klaassen en Tobias den Hartog
null Beeld ANP
Beeld ANP

Kinderen mogen weer naar zwemles volgende week, volwassenen mogen met vier personen buiten sporten. En grote winkels (vanaf 50 vierkante meter) mogen maximaal vijftig klanten tegelijk ontvangen op afspraak. Maar op deze ‘correcties’ na houdt het kabinet Nederland verder op slot.

“Het is niet verstandig om al vanaf volgende week nieuwe versoepelingen aan te kondigen,” zei premier Mark Rutte maandag tijdens de coronapersconferentie. “De aantallen besmettingen en de ziekenhuisbezetting is nog altijd stabiel te hoog.” Met de verlenging van de meeste strikte maatregelen heeft Nederland straks de hele winter in een harde lockdown gezeten. Rutte wil niet versoepelen, maar stelt wel: “Het kantelpunt nadert, het vaccin krijgt de overhand over het virus, dan wordt meer mogelijk.”

Het kabinet komt dus slechts met minieme versoepelingen, ‘correcties en aanpassingen’ in de woorden van Rutte, in aanloop naar grotere verruimingen aan het eind van deze maand en begin april. “Aan het begin van de zomer zijn zoveel mensen gevaccineerd dat we eindelijk grote stappen richting het normale leven kunnen zetten, waarbij niet alles mag en kan, maar wel veel meer dan nu. Je kunt zeggen: dat is al over vier maanden, maar voor veel van ons is het ‘pas’ over vier maanden. Kijk naar de kaalslag in de economie, de impact op jongeren. Het is duidelijk: de lockdown in de huidige vorm is niet vier maanden vol te houden, dus we moeten steeds vragen: wat kan nu wel?”

Iets voor Pasen durft het kabinet ‘nieuwe risico’s te nemen’ als de belasting van de zorg stabiel blijft of daalt en de R op of onder de 1 is, zei minister De Jonge. Terrassen kunnen onder voorwaarden op 31 maart open, evenals het hoger onderwijs (gedeeltelijk) en ook winkels moeten dan weer meer open kunnen.

Maar voor nu is het vooral afwachten. Meer dan de zwemles en buitensport is nu volgens het kabinet ‘epidemiologisch’ niet mogelijk: dagelijks raken gemiddeld nog 4500 mensen besmet, de druk op de ziekenhuizen is groot, met in totaal ruim 1900 opgenomen coronapatiënten. Als nu te veel losgelaten wordt, is de vrees dat de aantallen enorm hard oplopen.

De verlenging van de avondklok is volgens experts nodig om de verspreiding van het virus te remmen met 10 procent, maar het draagvlak daarvoor is broos, blijkt uit de gedragspeiling van het RIVM. Veel mensen volgen de regels wel, maar vaak met forse tegenzin. Rutte: “Je wil er nog steeds het snelste vanaf, maar als je nu de avondklok eraf haalt, neemt het risico op verdere verspreiding toe, dat is dus niet verstandig.”

Dit zijn de nieuwe maatregelen:

-De harde lockdown blijft van kracht tot en met 30 maart, dus inclusief avondklok en bezoekbeperkingen. Alleen tijdens de verkiezingen geldt de avondklok niet

-Het negatieve reisadvies voor het buitenland wordt verlengd tot 15 april

-Terrassen blijven dicht tot 31 maart, hogescholen en universiteiten blijven tot die tijd ook gesloten

-Verder zijn er minimale verruimingen: buiten sporten mag vanaf volgende week met vier volwassenen (in plaats van twee)

-Kinderen tot en met twaalf jaar kunnen vanaf volgende week weer zwemles krijgen en afzwemmen (de douches blijven dicht)

-In verpleeghuizen mogen straks twee mensen op bezoek komen, in plaats van één

Meer over