Tata Steel maakt afspraak met overheid over verder terugdringen uitstoot giftige stoffen

Staalbedrijf Tata Steel gaat de uitstoot van lood eerder dan gepland verlagen. Ook de uitstoot van de giftige PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) gaat verder naar beneden.

ANP
Wijk aan Zee met op de achtergrond de fabrieken van Tata Steel.  Beeld Getty Images
Wijk aan Zee met op de achtergrond de fabrieken van Tata Steel.Beeld Getty Images

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat schrijft dat hierover afspraken gemaakt zijn met het staalbedrijf en de provincie Noord-Holland.

De uitstoot van lood gaat al eind 2023 naar beneden, met 70 procent ten opzichte van 2019. Eerder stond dit voor 2025 gepland. En begin volgend jaar bedraagt de reductie van PAK’s 50 procent in plaats van 30 procent. Om deze en andere reducties te behalen, worden onder meer vergunningen aangescherpt.

Ook komen er vaker metingen, om vast te stellen dat Tata zich aan de doelen houdt. Volgend jaar gaat het RIVM twee keer onderzoek doen naar het neergedaalde stof in de omgeving. Daaruit moet blijken of de aanscherpingen effect hebben.

Gezondheidsklachten

Kinderen in de omgeving van de Tata Steelfabriek lopen meer risico op gezondheidsklachten, mede door de uitstoot en neerslag van lood en PAK’s. Tata moet in de toekomstplannen van het bedrijf niet alleen verduurzaming meenemen, maar ook gezondheidswinst voor omwonenden.

Volgens demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg (Infrastructuur) lost dit plan van aanpak niet direct alle problemen voor de omwonenden op. Wel betekent het ‘een versnelling naar een gezondere leefomgeving, met afspraken en regels waar Tata aan te houden is’.

Het staalbedrijf maakte eerder dit jaar bekend geen kolen meer te gebruiken voor staalproductie en over te stappen op gas en waterstof. Waarschijnlijk duurt het nog tot 2030 voordat het bedrijf zo ver is. Daarna kan een van de meest vervuilende fabrieken van het terrein, een zogeheten ‘cokesfabriek’, worden gesloten.

Advocaat omwonenden Tata Steel: een hard gelag

Advocaat Bénédicte Ficq noemt het teleurstellend dat het ernaar uitziet dat de cokesfabriek van staalbedrijf Tata Steel de komende tien jaar nog openblijft. Eerder woensdag noemde ze de aanscherping van milieu-eisen aan het staalbedrijf ‘pure winst voor omwonenden’. Ze kwam terug op deze uitspraak toen ze hoorde dat er geen deadline is afgesproken over het sluiten van de cokesfabriek. “Dat is voor omwonenden en hun gezondheid echt een hard gelag,” aldus de advocaat.

“Als Tata de mogelijkheid blijft houden om vervuiling via de cokesfabrieken te blijven produceren, is dat geen winstpunt voor de omwonenden,” voegde Ficq daaraan toe. De fabriek is volgens haar een grote vervuilende factor in het gebied. “Het gaat in het nieuwe plan van aanpak slechts om de uitstoot van lood en PAK’s. De cokesfabriek is echter ook een enorm probleem, en daar wordt nu de komende tien jaar niets mee gedaan.”

Ficq deed eerder dit jaar namens 1100 mensen aangifte tegen Tata Steel wegens het berokkenen van gezondheidsschade.

Meer over