T-Mobile Nederland voor ruim 5 miljard euro naar investeerders

Telecombedrijf T-Mobile Nederland wordt voor 5,1 miljard euro verkocht aan twee investeerders. Het Britse Apax Partners en het Amerikaanse Warburg Pincus trekken gezamenlijk op bij de aankoop. Ze krijgen niet alleen de 75 procent in handen die Deutsche Telekom in bezit had, maar ook het resterende belang van het Zweedse Tele2 in T-Mobile Nederland.

Het Parool
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Deutsche Telekom had in mei aangekondigd naar de opties te gaan kijken voor de Nederlandse dochter. Die groeide door een fusie met de Nederlandse tak van Tele2 enkele jaren geleden uit tot een geduchte concurrent van KPN en VodafoneZiggo, tot dan toe met afstand de twee grootste partijen op de telecommarkt. Behalve de merken T-Mobile en Tele2 horen ook Ben en Simpel bij T-Mobile Nederland.

Groeipotentie

T-Mobile laat weten dat er niets zal veranderen aan zijn strategie op de Nederlandse markt. Ook aan de samenwerking met Open Fiber voor het aanleggen van glasvezelnetwerken wordt niet getornd. Investeerders Apax en Warburg Pincus geven aan veel groeipotentie te zien in het bedrijf en willen inzetten op verdere vernieuwing.

Deutsche Telekom was 21 jaar actief op de Nederlandse telecommarkt. Eerst gebeurde dat als partner in Ben, maar in 2003 werden de Duitsers de enige eigenaar en hernoemden ze het bedrijf naar T-Mobile. Enkele jaren later werd branchegenoot Orange gekocht. In 2019 volgde Tele2 en een jaar later werd Simpel overgenomen.

Deutsche Telekom gebruikt een deel van de opbrengsten van de verkoop om zijn belang in de Amerikaanse telecomprovider T-Mobile US te vergroten.

Meer over