Supermarktketen Deen houdt door verkoop op te bestaan

Supermarktketen Deen wordt overgenomen door branchegenoten Albert Heijn, Vomar Voordeelmarkt en DekaMarkt. Hierdoor houdt de keten op te bestaan.

Het Parool
Klanten in een Deen-filiaal. Beeld ANP
Klanten in een Deen-filiaal.Beeld ANP

Van de 80 Deen-filialen komen er 39 in handen van AH, 22 in handen van Vomar en gaan er 19 naar Dekamarkt. Alle supermarktmedewerkers behouden hun baan. Wat de verkoop betekent voor de medewerkers van de twee distributiecentra en het hoofdkantoor van Deen is nog onduidelijk.

Deen, dat ook een aantal vestigingen in Amsterdam heeft, zag in dat er de komende jaren fors geïnvesteerd moest worden in logistiek en de onlinetak. De familie achter het bedrijf besloot daarop de winkelketen in de verkoop te zetten.

Kruidenierswinkel

Deen ontstond in 1933 in Hoorn als kruidenierswinkel en opende twintig jaar later een zelfbedieningswinkel, wat in die tijd een nieuw concept was. Inmiddels is de derde generatie van de familie Deen actief in het bedrijf dat altijd met name gericht is geweest op Noord-Holland. Daarnaast heeft de keten ook supermarkten in Flevoland, Gelderland, Overijssel en Utrecht.

Behalve de fysieke filialen verkoopt Deen ook online boodschappen en bloemen. De keten heeft een landelijk marktaandeel van dik 2 procent en boekte in 2019 een jaaromzet van meer dan 800 miljoen euro.

Voor de inkoop van artikelen is Deen aangesloten bij Superunie, net als Vomar en DekaMarkt. Bij de verkoop wordt gezorgd dat Albert Heijn geen inzage krijgt in de voorwaarden die Superunie hanteert. Deen verwacht dat de overname in de tweede helft van dit jaar wordt goedgekeurd.

Meer over