Supermaan is woensdag goed te zien aan de heldere hemel

In de nacht van woensdag op donderdag is in Nederland een supermaan te zien. Door het heldere weer zal deze goed zichtbaar zijn.

Julia Schipper
null Beeld ANP
Beeld ANP

Bij een supermaan is de afstand tot de aarde kleiner dan bij een volle maan. De supermaan lijkt daardoor 7 procent groter en 14 procent helderder in vergelijking met een gewone volle maan. “Door de helderheid van de supermaan zijn de details op de maan zelf, zoals kraters, minder goed te zien,” zegt Vincent Cuijpers van Sterrenwacht Maasduinen. De maan komt om 22.30 uur op en gaat de volgende ochtend om 04.21 uur weer onder.

De weersvoorspelling belooft veel goeds. “De supermaan is komende nacht goed te zien boven ons land. In Amsterdam is er alleen sluierbewolking aanwezig en daar schijnt de maan doorheen,” zegt meteoroloog Rico Schröder van Weeronline. “De sluierbewolking is de hele nacht aanwezig, maar is niet dik. In het noorden van het land neemt de bewolking in de loop van de nacht wel toe en gaat de maan er soms achter schuil.”

Aardbeimaan

Gemiddeld is de afstand tussen de maan en de aarde 384.000 kilometer. Dat staat gelijk aan een kleine 320 ritten met de auto van Amsterdam naar de zuidkust van Frankrijk. Bij een supermaan staat de maan dichterbij, op ongeveer 357.000 km van ons vandaan. Dat scheelt ongeveer 27.000 kilometer, oftewel 23 keer een tripje naar Montpellier.

De supermaan in juli wordt ook wel supergraanmaan of superdondermaan genoemd. Dat komt doordat in deze tijd van het jaar de eerste graansoorten geoogst kunnen worden. De tweede naam is gegeven omdat het regelmatig flink kan onweren in de zomerse julimaand.

De vorige supermaan was te zien in de nacht van 14 op 15 juni, de eerste volle maan van de meteorologische zomer, die op 1 juni begint. Dat werd ook wel de aardbeimaan genoemd, omdat in juni aardbeien geoogst kunnen worden.