Strijd om namen en USB-dossiers in zaak Ridouan Taghi

In de veelvoudige liquidatiezaak 26Marengo rond de voortvluchtige Ridouan Taghi speelt informatie een grote rol. De raadslieden vragen meer dan Justitie wil geven.

Paul Vugts
 Zeven verdachten in het proces 26Marengo. Staand advocaat Juriaan de Vries.  Beeld ANP
Zeven verdachten in het proces 26Marengo. Staand advocaat Juriaan de Vries.Beeld ANP

Verdachte Zakaria A. (26) heeft geprobeerd de USB-stick met zijn strafdossier in de gevangenis aan een medegedetineerde te geven. A. is volgens justitie lid van ‘de geoliede moordmachine’ rond de voortvluchtige Ridouan Taghi. Hij wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de vergisliquidatie van Utrechter Hakim Changachi op 12 januari 2017 in Utrecht en de voorbereidingen voor de moord op het eigenlijke doelwit Khalid H. twee dagen later.

In de moskee van de penitentiaire inrichting zou A. hebben geprobeerd de USB-stick te geven aan Jaouad W. Die is in hoger beroep veroordeeld tot 13 jaar cel wegens betrokkenheid bij het beramen van onderwereldmoorden. De moordbende rond Jaouad W. stond in nauw contact met Taghi – al was Taghi in die strafzaak, 26Koper, geen verdachte.

Afgepakt

De gevangenisdirectie heeft het digitale dossier afgepakt. A.’s advocaat Bénédicte Ficq wil het terug om de zaak goed te kunnen voorbereiden. De raadslieden van de zestien verdachten in de megazaak 26Marengo hadden gistermiddag nog meer wensen. Het Openbaar Ministerie reageerde vanmorgen voornamelijk afwijzend.

Zo is het Openbaar Ministerie niet bereid om Nico Meijering, advocaat van Mohamed Razzouki, de namen te geven van familieleden en contacten van kroongetuige Nabil B. die hij wil verhoren. Meijering wil aantonen dat B. liegt als hij zegt veel kennis over moorden en moordplannen van de groep uit ‘eigen wetenschap’ te hebben. Mohamed Razzouki, lang een goede vriend van B., stelt dat die verhalen in het milieu zijn opgevangen, dus geen eigen kennis.

De groep rond Taghi (41) en Said Razzouki (47) wordt in elk geval aangeklaagd voor het aanjagen van vijf voltooide liquidaties, drie moordpogingen en de voorbereidingen voor drie nooit uitgevoerde moordplannen.

Het gaat om de liquidaties van spyshopmedewerker Ronald Bakker (Huizen, 9 september 2015); crimineel Samir Erraghib (IJsselstein, 17 april 2016); crimineel Ranko Scekic (Utrecht, 22 juni 2016), misdaadblogger Martin Kok (Laren, 8 december 2016) en de onschuldige Hakim Changachi (Utrecht, 12 januari 2017).

Meer over