Update

Storing Testen voor Toegang, mensen zonder uitslag geweigerd bij musea

De website testenvoortoegang.nl kampt met enkele technische problemen. Hierdoor hebben mensen die vrijdag een coronatest hebben gedaan de uitslag en het testbewijs niet of later ontvangen. Zo’n bewijs is nodig om toegang te krijgen tot testevenementen.

Marlie van Zoggel
Bezoekers tonen hun negatieve coronatest voordat ze naar binnengaan bij de Heineken Experience.  Beeld ANP
Bezoekers tonen hun negatieve coronatest voordat ze naar binnengaan bij de Heineken Experience.Beeld ANP

De problemen worden veroorzaakt door een storing bij Lead Healthcare, het bedrijf dat de testen uitvoert en verwerkt. Zo’n 100 tot 150 mensen zouden hierdoor geen testuitslag gehad, of deze pas later hebben ontvangen.

Een woordvoerder van Stichting Open Nederland, de organisator van de testevents, zegt dat de storing inmiddels verholpen is en dat het gros van de getroffenen inmiddels alsnog de uitslag heeft gekregen.

Amsterdamse musea hebben last van de storing. Het Scheepvaartsmuseum moest bijvoorbeeld vrijdag drie mensen de toegang ontzeggen omdat zij geen negatieve testuitslag konden laten zien. “Het is totaal niet wenselijk, maar wel de realiteit. Dat testbewijs is nou eenmaal een voorwaarde voor toegang,” zegt een woordvoerder. Het Scheepvaartmuseum vraagt mensen die geen testuitslag hebben gekregen thuis te blijven en zich te melden zodra de uitslag binnen is. “Dan laten we ze op een ander tijdslot alsnog binnen.”

QR-code

Naast het uitblijven van testuitslagen zijn er ook problemen met het omzetten van de testuitslag in een QR-code in de CoronaApp. Deze QR-code wordt op testevenementen gescand bij wijze van toegangsbewijs. De problemen treffen vooral mensen met een leesteken in hun naam, zoals bij 't Hart. Als zij hun testuitslag om willen zetten geeft de app een foutmelding.

De woordvoerder van Stichting Open Nederland zegt dat dit geen gevolgen zal hebben voor mensen die dit weekend een testevent willen bezoeken. “Als het niet lukt om zo’n code te maken, kan ook de uitgeprinte mail van de negatieve testuitslag worden meegenomen als toegangsbewijs. Alle evenementenorganisaties worden hiervan op de hoogte gesteld,” aldus de woordvoerder. De problemen met de QR-codes zijn naar verwachting na het weekend opgelost.

Testevenementen

Dit weekend worden in het hele land testevenementen georganiseerd. Zo mogen zondag 5000 mensen een bezoek brengen aan Artis en ruim 1000 aan het Holland Casino in Amsterdam-West. Ook is er dit weekend voor het eerst weer publiek aanwezig bij eredivsiewedstrijden. In de Johan Cruijff Arena mogen zondag 7500 duizend fans plaatsnemen voor de wedstrijd tussen Ajax en AZ.

Meer over