Update

Storing bij GGD opgelost, online test- en prikafspraak maken weer mogelijk

De GGD heeft de hele zaterdag te kampen gehad met een storing, waardoor veel mensen geen afspraak konden maken voor een coronatest of vaccinatie. De storing begon zaterdagochtend en werd pas vlak voor 22 uur opgelost. Wel was het sinds 18 uur weer mogelijk om telefonisch een afspraak te plannen.

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De meeste problemen werden gemeld bij het maken van een afspraak voor een test of vaccinatie, ook het digitaal opvragen van de uitslag van een coronatest verliep niet in alle gevallen vlekkeloos, maar die werden door GGD-medewerkers doorgebeld, zo stelt een woordvoerder. Aan het eind van de middag meldde de GGD dat het ook weer mogelijk is om telefonisch afspraken te maken. Online lukte dat pas om 22 uur.

Volgens de GGD was er sprake van een storing in het systeem, die ertoe leidde dat de koppeling met iemands DigiD niet kon worden gemaakt. “Omdat onze callcentermedewerkers die koppeling met DigiD ook moeten kunnen maken, kunnen zij de afspraak telefonisch ook niet inplannen.”

De storing is veroorzaakt “door een hardware-probleem bij een van onze leveranciers. Hierdoor ondervonden we helaas problemen tijdens inloggen op verschillende GGD-applicaties”, twitterde de GGD GHOR Nederland.

Ongelegen moment

De computerstoring kwam op een ongelegen moment. Het ministerie van Volksgezondheid riep vrijdag alle 65-plussers die dat nog niet hadden gedaan op om een afspraak te maken voor hun coronavaccinatie. Ook mensen die zijn geboren in 1961 of 1962 kunnen al een afspraak bij de GGD inplannen.

De storing zou ertoe kunnen leiden dat er dit weekeinde minder testafspraken zijn gemaakt, waardoor het aantal positieve tests lager uitvalt. Of dat daadwerkelijk al het geval is, kon de GGD-woordvoerder nog niet zeggen.

Meer over