Steunpunt Coronazorgen geeft aandacht aan mentale gevolgen coronacrisis

Het RIVM lanceert dinsdag het Steunpunt Coronazorgen: een website voor mensen die mentale klachten ondervinden als gevolg van de coronacrisis. Het initiatief is onderdeel van de landelijke campagne ‘Aandacht voor elkaar’.

Madelief van Dongen
Een oudere vrouw krijgt bezoek van haar dochter en kleindochter om de eenzaamheid van de quarantaine te doorbreken.  Beeld Getty Images
Een oudere vrouw krijgt bezoek van haar dochter en kleindochter om de eenzaamheid van de quarantaine te doorbreken.Beeld Getty Images

Eenzaamheid, geldzorgen of angst: de coronacrisis eist ook mentaal een tol. Mensen die psychische klachten ondervinden van de crisis kunnen vanaf dinsdag terecht bij het Steunpunt Coronazorgen, een online loket met informatie over het omgaan met gevoelens en zorgen rondom het coronavirus.

Het Steunpunt is een initiatief van het ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum in samenwerking met het RIVM. Op de website staan doorverwijzingen naar hulpinstanties en staat de ‘nieuwste toegankelijke en betrouwbare informatie’ over mentale gezondheid tijdens de coronacrisis.

Het Steunpunt is onderdeel van de landelijke campagne ‘Aandacht voor elkaar’, die dinsdag door premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wordt afgetrapt. De campagne spoort mensen aan elkaar aandacht te geven en stil te staan bij het verdriet dat het coronavirus heeft veroorzaakt. Onder het motto ‘Aandacht voor elkaar’, worden mensen opgeroepen elkaar door de tweede golf heen te slepen.

GGD preventieteams Amsterdam

Eerder uitte burgemeester Femke Halsema haar zorgen over het psychische en emotionele welzijn van Amsterdammers als gevolg van de coronacrisis. De gemeente Amsterdam besloot vanuit de GGD preventieteams de wijken in te sturen, om inwoners mentaal te steunen en de emotionele gevolgen op te vangen.

Meer over