Nieuws

Steun cultuursector voor noodkreet ID&T

De evenementen- en cultuursector steunt de nieuwe oproep van ID&T van een volledige opening in september, omdat dan iedereen die dat wil gevaccineerd kan zijn.

ANP
Publiek danst bij het optreden van Martin Garrix tijdens de 23ste editie van het dancefestival Mysteryland. Beeld ANP
Publiek danst bij het optreden van Martin Garrix tijdens de 23ste editie van het dancefestival Mysteryland.Beeld ANP

“Het is een noodzaak dat we vanaf 1 september openen,” zegt Jan Zoet, voorzitter van de Taskforce cultuursector. “Anders is de sector ten dode opgeschreven.”

Dat beamen ook de Alliantie van Evenementenbouwers, Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) en de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM). Als de gezondheidssituatie rondom het coronavirus het toelaat moeten volgens de partijen de beperkende maatregelen voor de branche eraf. “Dat moeten we doen voor de kunstenaars, professionals, de gehele keten. We verdwijnen anders, zeker het nachtleven en de festivals,” zegt Zoet.

GP Zandvoort

Ook de evenementenmakers en producenten hopen op september. “Dan gaan we gewoon een maand lang knallen,” zegt Willem Westermann, uitvoerend secretaris van VVEM. Hij doelt onder meer op een paar festivals en de Grand Prix Formule 1, die het eerste weekend van september plaatsvindt in Zandvoort. Boris van der Ham, voorzitter van de VVTP, gaat er ook van uit dat de theaters weer op volle kracht kunnen werken met ingang van 1 september. Al benadrukt hij wel dat er gauw duidelijkheid vanuit de overheid nodig is.

ID&T maakte woensdag bekend dat het kort geding tegen de overheid niet wordt doorgezet wegens gebrek aan juridische grond.

De festivalorganisator wilde daarmee eerder duidelijkheid bij de overheid afdwingen voor evenementen zonder overnachting in augustus. Maar het kabinet heeft alle meerdaagse festivals nog tot 1 september verboden. (ANP)

Meer over