Nieuws

‘Spookwoning’ Bert Haanstrakade gesloten na vondst volautomatisch wapen

Een woning aan de Bert Haanstrakade op IJburg is op last van burgemeester Femke Halsema gesloten. In de woning, die bewoond werd door iemand die er niet stond ingeschreven – een spookburger – trof de politie onder meer drugs en een volautomatisch vuurwapen aan.

Het Parool
Er zijn volgens de burgemeester verzwarende omstandigheden. Daarom is de woning voor drie maanden gesloten. Beeld Joris van Gennip
Er zijn volgens de burgemeester verzwarende omstandigheden. Daarom is de woning voor drie maanden gesloten.Beeld Joris van Gennip

De woning werd doorzocht naar aanleiding van een spookburgeractie, georganiseerd om te onderzoeken wie er in de woning verbleef. De feitelijke bewoner stond namelijk niet op het adres ingeschreven en was dus een zogenoemde spookburger. Tijdens het onderzoek werden in de woning zo’n 6000 euro contant geld gevonden en verschillende soorten drugs, waaronder ruim anderhalf kilo amfetamine. Daarnaast trof de politie ook twee vuurwapens aan: een volautomatisch vuurwapen en een handvuurwapen.

Hoewel de bewoner van de woning meewerkte aan het onderzoek, is de gemeente van mening dat de aanwezigheid van een handelshoeveelheid drugs in een woning inbreuk maakt op de openbare orde, onder andere vanwege het gevaar van ripdeals. Daarnaast zijn er volgens de burgemeester verzwarende omstandigheden, namelijk de grote hoeveelheid aangetroffen drugs, de aanwezigheid van een som contant geld, de aanwezigheid van wapens, de aanwezigheid van munitie. Zij besloot daarom om de woning voor drie maanden te sluiten.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad: