Nieuws

Spoedtest.nl pleegde geen fraude, ministerie trekt beschuldigingen in

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn, en Sport meldt dat spoedtest.nl, de aanbieder van coronatesten waartegen aangifte was gedaan wegens het uitgeven van vervalste vaccinatiebewijzen, weer verder mag met testen. Na de aangifte was het bedrijf stilgelegd.

Jasper Knegt

Eerder deze week zei demissionair minister Hugo de Jonge dat er ‘sterke vermoedens’ waren dat er ten onrechte vaccinatiebewijzen waren afgegeven. Het ministerie had zelf verdachte patronen opgemerkt, en had die voorgelegd aan een forensisch onderzoeksbureau. Dat bureau trok de conclusie over frauduleuze vaccinatiebewijzen.

Uit informatie van het bedrijf blijkt dat op grote schaal herstelbewijzen zijn afgegeven. Daarbij was echter geen sprake van fraude, maar wel van onrechtmatigheid, legt een woordvoerder uit. De mensen voor wie de herstelbewijzen werden uit­gegeven waren weliswaar wél recent positief getest, maar het uitgeven van herstelbewijzen hoort door de GGD te worden gedaan.

CoronaCheck

Het bedrijf werd vanwege de verdenking afgesloten van de CoronaCheck-app. Nu die verdenking van de baan is, ‘is er geen directe aanleiding meer om de tijdelijke ontzegging van de toegang tot CoronaCheck te handhaven’, schrijft De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Directeur Rasmus Emmelkamp, die naast het testbedrijf ook een aantal horecazaken in Amsterdam bestiert en een paar rondvaartboten heeft, reageert opgelucht. “Ik ben blij dat we niet meer als een frauduleus bedrijf bekendstaan.” De afgelopen paar dagen waren volgens Emmelkamp verschrikkelijk. “De reputatieschade die spoedtest.nl heeft geleden door deze beschuldiging is groot.”

Emmelkamp stelt dat het bedrijf al ‘dood en begraven’ was voor de buitenwereld. “Ons personeel is door de GGD benaderend om daar te komen werken. Ook hebben bedrijven die eerder nog met ons werkten deze samenwerking opgezegd.” De directeur stelt dat het bedrijf met zijn rug tegen de muur is gezet door het ministerie.

Onderzoeksbureau

Spoedtest.nl is met meer dan honderd locaties in Nederland goed voor ruim 20 procent van alle afgenomen commerciële tests. Het bedrijf kan dus binnenkort weer aan het werk.

Het bedrijf heeft met het ministerie afgesproken geen gebruik meer te maken van het digitale portaal waarin coronatoegangsbewijzen kunnen worden aangemaakt. Hoe het kan dat het onderzoeksbureau er zo naast zit, is nog onduidelijk. Daar volgen nog gesprekken over, aldus de woordvoerder.

Meer over