Specialisten: slik bij voorkeur paracetamol bij coronavirus en geen ibuprofen

Apothekers en medicijnautoriteit CBG adviseren patiënten met het coronavirus om paracetamol te slikken in plaats van ibuprofen. In Frankrijk wordt het gebruik van ibuprofen afgeraden, omdat deze pijnstiller de virusinfectie zou verergeren. Zo ver gaan Nederlandse deskundigen niet.

Hanneke Van Houwelingen
Apothekers adviseren coronapatiënten om bij koorts en keelpijn paracetamol te slikken en geen ibuprofen. Beeld ANP XTRA
Apothekers adviseren coronapatiënten om bij koorts en keelpijn paracetamol te slikken en geen ibuprofen.Beeld ANP XTRA

Wie koorts of keelpijn heeft door het coronavirus kan het beste paracetamol slikken, zegt Ka-Chun Cheung van de apothekersorganisatie KNMP tegen de honderden coronapatiënten die momenteel thuis moeten uitzieken. “Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat Ibuprofen een averechts effect veroorzaakt.”

Cheung, zelf ook apotheker, reageert hiermee op de Franse minister van volksgezondheid en neuroloog Olivier Véran. Die riep coronapatiënten afgelopen weekend via sociale media op om geen ibuprofen meer te slikken. De pijnstiller zou vanwege de ontstekingsremmende werking de reactie van het immuunsysteem verminderen. Dit zou ook een risico zijn bij andere infectieziekten.

Nare bijwerkingen

Volgens Cheung is er nog te weinig kennis over het virus beschikbaar om te beweren dat ibuprofen schadelijk is. Hij raadt de pijnstiller om een andere reden af: “Ibuprofen geeft een hogere kans op maagbloedingen en nierschade. Bovendien kan de wisselwerking met andere geneesmiddelen, zeker bij ouderen, nare bijwerkingen geven. Ik adviseer dan ook met klem om bij voorkeur paracetamol te slikken. Deze pijnstiller geeft het minste bijwerkingen en helpt voldoende tegen algehele malaise als koorts en keelpijn.”

Ook volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is er geen gepubliceerd bewijs dat ibuprofen de infectie verergert. Wel adviseert het CBG om dezelfde reden als Cheung paracetamol ‘als veilige en betere keus’. “Dit geldt zeker voor mensen met hart- en vaatziekten, en maag-darmproblemen,” aldus een CBG-woordvoerder.

Lege schappen

Maar dan moet er natuurlijk wel paracetamol te koop zijn. Sinds het kabinet donderdagmiddag een landelijke maatregel afkondigde om zo veel mogelijk thuis te blijven, werden alle mogelijke pijnstillers gehamsterd. De schappen van supermarkten en apothekers waren binnen een mum van tijd leeg.

“De apothekers krijgen zondagavond een nieuwe voorraad binnen. Geloof me, er ligt écht genoeg voorraad bij de groothandels.” Apothekersvereniging KNMP roept mensen op om te stoppen met hamsteren. Cheung: “Stop ermee. Het heeft geen zin om tien pakjes paracetamol in te slaan. Het zou vervelend zijn dat patiënten die het echt nodig hebben nu misgrijpen. Zorg dat u één paracetamolpakje in uw medicijnkastje thuis heeft liggen. Dat is genoeg.”

Meer over