Nieuws

Sint en Piet stoppen dit jaar geen chocoladeletter van Tony’s Chocolonely in de schoen

Sinterklaas zal dit jaar zijn chocoladeletters niet bij Tony's Chocolonely inslaan. Het bekende Nederlandse chocolademerk krijgt de productie van de letters niet rond door problemen bij zijn Belgische fabrikant. ‘Dit is overmacht.’

Ellen den Hollander
De chocoladeletters van Tony Chocolonely liggen normaal gesproken al in september of oktober in de winkels. Beeld
De chocoladeletters van Tony Chocolonely liggen normaal gesproken al in september of oktober in de winkels.

Tony’s werkt al jaren samen met Barry Callebaut in Wieze voor het maken van chocoladeletters. De Belgische fabriek levert vloeibare chocolade waarvan Tony’s zelf repen maakt. Bij de Belgische fabriek kwamen eind juni problemen aan het licht. Een salmonellabesmetting dwong de chocolademaker ertoe de fabriek te sluiten. Het schoonmaken is begin juli begonnen.

Dat was nou net de week dat Callebaut aan de jaarlijkse letters van Tony's zou beginnen, vertelt Bibianne Roetert, marketingmanager van Tony's voor de Benelux. “Later beginnen kan niet omdat we aan een strakke planning vastzitten.”

Normaal gesproken liggen de letters in september of oktober in de winkels, maar dat gaat dit jaar niet lukken. “De reiniging neemt veel tijd in beslag.” De fabriek gaat binnenkort pas weer draaien.

Uitwijken naar een andere leverancier is niet mogelijk, aldus Roetert. “Callebaut is onze partner, bij deze fabriekslijn kunnen we garanderen dat alle cacaobonen 100 procent traceerbaar zijn.” Tony's Chocolonely streeft ernaar 100 procent slaafvrije chocolade te maken.

Zelf letter maken op de wikkel

Jammer voor de fans, realiseert Roetert zich. “We hebben wel een normaal assortiment waarmee we dit kunnen ondervangen.” Een mogelijkheid om toch sinterklaas te vieren met hun chocolade: een eigen wikkel maken via de site. “Je kunt elke reep personaliseren. Op de wikkel kun je elke afbeelding zetten die je maar wilt. Je kunt er ook een letter op zetten.”

Hoe groot de schade voor Tony's en Callebaut uitpakt is nog niet bekend. “Dat zijn we nog aan het inventariseren,” aldus Roetert. “Het is wel zuur, maar we gaan ons best doen om er toch te zijn voor de fans.” De band met Callebaut is niet beschadigd, aldus de marketingmanager. “De band met Callebaut blijft. Dit is overmacht. Dit ligt buiten ons aller macht. Het is vreselijk voor iedereen.”

In het jaarverslag waarin Tony's altijd opvallend transparant is, zal Tony's duidelijk maken wat de gevolgen van de salmonellabesmetting was voor het bedrijf.