Sifan Hassan genomineerd voor Europees atlete van het jaar

Sifan Hassan behoort tot de tien genomineerden voor de verkiezing van Europees atlete van het jaar 2019. De Europese atletiekfederatie heeft vrijdag de namen bekendgemaakt van de atletes die kans maken op de eretitel.

ANP
Sifan Hassan poseert met de gouden medailles van de 10.000 meter en de 1500 meter die ze won op het WK Atletiek in Doga. Beeld ANP
Sifan Hassan poseert met de gouden medailles van de 10.000 meter en de 1500 meter die ze won op het WK Atletiek in Doga.Beeld ANP

De 26-jarige Hassan liep deze zomer Europese records op verschillende afstanden, een wereldrecord op de Engelse mijl, won de finales van de Diamond League op de 1500 en 5000 meter en veroverde op het afgelopen WK in Doha het goud op de 10.000 meter en 1500 meter. Die laatste combinatie van gewonnen afstanden is een unicum.

Concurrenten in de verkiezing zijn onder meer de Britse sprinter Dina Asher-Smith, die in Doha de wereldtitel op de 200 meter veroverde, de Russische hoogspringer Maria Lasitskene, de Britse meerkamper Katarina Johnson-Thompson, de Duitse verspringer Malaika Mihambo en de Russische polsstokhoogspringer Anzjelika Sidorova.

Asher-Smith werd vorig jaar gekozen tot Europees atlete van het jaar. Dafne Schippers kreeg de titel in 2014 en 2015.

Talent van het jaar

Twee Nederlands atletes zijn bovendien genomineerd voor de verkiezing van Europees talent van het jaar: Femke Bol en Jorinde van Klinken. Bol werd afgelopen zomer Europees kampioen bij de junioren (onder 20) op de 400 meter horden. Ze bereikte op de WK in Doha de halve finales en plaatste zich met een tijd van 55,32 voor de Olympische Spelen van Tokio. Van Klinken greep de Europese titel bij de junioren bij het kogelstoten. Ze deed in Doha mee met het discuswerpen.

Atletiekfans, journalisten, Europese bonden en een panel van deskundigen bepalen de uitkomst van de verkiezing. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens een gala in de Estse hoofdstad Tallinn op 26 oktober.

Meer over