Nieuws

Sifan Hassan en Max Verstappen sporters van het jaar

Sifan Hassan en Max Verstappen hebben voor de tweede keer op rij de Jaap Eden-award voor de Sportvrouw en -man van het Jaar ontvangen.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

De 28-jarige Hassan veroverde afgelopen zomer op de Olympische Spelen van Tokio goud op de 5000 en 10.000 meter en brons op de 1500 meter. In de verkiezing van Sportvrouw van het Jaar kreeg ze de voorkeur boven wielrenster Annemiek van Vleuten en shorttrackster Suzanne Schulting.

Verstappen, de wereldkampioen in de Formule 1, kreeg in de verkiezing de voorkeur boven twee olympisch kampioenen, baanwielrenner Harrie Lavreysen en BMX’er Niek Kimmann. Verstappen (24) werd op het Sportgala van 2016 ook al gekozen tot Sportman van het Jaar.

‘Zwaar jaar’

Net als vijf jaar geleden ontbrak Verstappen tijdens het Sportgala, dat vanwege de coronamaatregelen in aangepaste vorm werd gehouden. De wereldkampioen is op vakantie en zijn vader Jos nam de Jaap Eden-award in ontvangst. Alleen enkele genomineerden en sportprominenten waren aanwezig in de Lichtfabriek in Haarlem. De 24-jarige Lavreysen, die in Tokio olympisch goud pakte op de sprint en de teamsprint en ook nog brons veroverde op keirin, zat net als BMX-kampioen Kimmann (25) wel in de zaal.

Lavreysen en Kimmann zeiden er vooraf al rekening mee te houden dat de Jaap Eden naar Verstappen zou gaan. De Formule 1-coureur volgt wielrenner Mathieu van der Poel op als Sportman van het Jaar. Van der Poel kreeg die prijs in 2019.

Verstappen werd ruim een week geleden de eerste Nederlandse wereldkampioen in de Formule 1. De coureur van Red Bull besliste de titelstrijd met zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton in de laatste ronde van de laatste race, in Abu Dhabi.

“Het was een zwaar jaar, emotioneel ook,” zei Jos Verstappen in de Lichtfabriek in Haarlem. “Na het behalen van de wereldtitel kwamen veel emoties los. De afgelopen weken waren vermoeiend. Hij moest nog heel veel doen na de laatste race. Max is blij dat hij nu op vakantie is, want hij had even nergens meer zin in. Het is goed voor hem om even weg te zijn.”

Verstappen senior kreeg zelf een ingelijste foto van het moment dat hij na de Grote Prijs van Abu Dhabi met zijn zoon in de pitbox van Red Bull zat, om samen de wereldtitel te vieren. “Daar kwamen zoveel emoties los. We zijn hier twintig jaar mee bezig geweest. Ik ben twaalf jaar lang met Max de hele wereld over gereisd. Onze droom was wereldkampioen in de Formule 1 worden. En dit was het moment. Het was voor ons beiden enorm emotioneel om hier even zo te zitten.”

Positieve coronatest

Hassan was speciaal voor de prijsuitreiking naar Nederland gekomen, maar op de dag van het Sportgala testte ze positief op het coronavirus. Ze ontbrak daarom in de Lichtfabriek in Haarlem, waar het gala in bescheiden vorm werd gehouden. Hassan reageerde via een videoverbinding op haar uitverkiezing. “Het was een heel bijzonder jaar voor mij en ik ben hartstikke blij met deze prijs. Bedankt aan iedereen die op me heeft gestemd,” zei Hassan, die naar eigen zeggen geen coronaklachten heeft. “Ik heb vanochtend nog een mooie tijd gelopen. Ik voel me prima en had gewoon veel zin om daar bij jullie te zijn,” zei ze tegen het selecte gezelschap in Haarlem. “Ik ben twee keer gevaccineerd, ik voel me prima en heb geen klachten, maar ineens ben ik positief.”

Met de Jaap Eden in haar handen herhaalde Hassan de wens om in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2024 in Parijs een marathon te lopen. “Ik weet het nog niet 100 procent zeker, maar ik wil dat heel graag een jaar voor Parijs gaan doen.”

De atlete van Ethiopische komaf werd op het vorige Sportgala in 2019 ook al gekozen tot beste sportvrouw. Ook toen had ze concurrentie van Van Vleuten en Schulting. De shorttrackster won de prijs in 2018.

Hassan was de eerste atlete die de 1500, 5000 en 10.000 meter combineerde op een Olympische Spelen. Ze voltooide die unieke trilogie met drie medailles. Alleen Fanny Blankers-Koen behaalde meer olympische medailles voor Nederland in de atletiek. Zij won vier keer goud op de Spelen van Londen in 1948.

Met de Jaap Eden in haar handen herhaalde Hassan de wens om in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2024 in Parijs een marathon te lopen. “Ik weet het nog niet 100 procent zeker, maar ik wil dat heel graag een jaar voor Parijs gaan doen.”