SGP-raadslid na kerkrel: ‘Sensatiezoekende journalist moet wegblijven’

Journalisten hadden weg moeten blijven bij de druk bezochte kerkdiensten zondag. Ze komen slechts als ‘sensatiezoekers’ stelt de fractievoorzitter van de SGP/ChristenUnie in de Zuid-Hollandse gemeente Nieuwkoop.

Cyril Rosman
De Sionkerk op Urk kort na het incident waarbij op een verslaggever van PowNed werd ingereden. Beeld ANP
De Sionkerk op Urk kort na het incident waarbij op een verslaggever van PowNed werd ingereden.Beeld ANP

Bij twee verschillende kerkdiensten zijn zondagochtend journalisten aangevallen door kerkgangers. In Urk belandde een verslaggever van PowNed op de motorkap van een auto toen de bestuurder op hem inreed. In Krimpen aan den IJssel benaderde een kerkganger een verslaggever van RTV Rijnmond van achteren en schopte hem in zijn rug. Beide verslaggevers waren bij de kerken, omdat de geloofsgemeenschappen hadden aangekondigd vanaf zondag weer meer mensen toe te laten en de coronaregels niet langer volledig in acht te nemen. De aanvallen op de verslaggevers zorgen voor een stortvloed aan afkeuring, minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) stelde met de kerken in gesprek te willen.

Jacco van Giessen, verslaggever van Radio Rijnmond, plaatste een video van de aanval op hem op Twitter. Hij schreef daarbij geschokt te zijn ‘dat hij is aangevallen tijdens zijn werk'. Elias van Belzen, fractievoorzitter van de SGP/ChristenUnie-fractie in de gemeenteraad van Nieuwkoop, reageert daarop met: ‘Blijf daar dan ook weg, sensatiezoeker.’

Op de tweet van de politicus komen tientallen afkeurende reacties. Daarin wordt vooral het belang van een vrije pers opgemerkt.

Van Belzen wil zijn tweet desgevraagd niet verder toelichten, maar zegt geweld tegen de media niet te verdedigen. “Ik heb op dit moment geen behoefte om mijn tweet verder toe te lichten, anders dan dat ik zeker geen geweld wil verdedigen. Geweld tegen de media is niet verdedigbaar. Mijn tweet was vooral bedoeld om van beide kanten respect te hebben voor afwijkende meningen en kerkgangers niet opdringerig te benaderen,” zegt hij via WhatsApp.

Excuses

Een koster van de kerk in Krimpen aan den IJssel bood direct na het incident al wel excuses aan namens de kerk. “Het doet ons veel verdriet,” zei hij. De verdachte, een 43-jarige man, werd nog tijdens de kerkdienst door een kerkdienaar naar buiten geleid en daar door de politie aangehouden.

Urk

De politie op Urk is op haar beurt een onderzoek gestart naar de man die een verslaggever van PowNed heeft aangereden bij de Sionkerk in die plaats. “We hebben de man van de BMW inmiddels boven water en de aangifte opgenomen van de verslaggever,” aldus een woordvoerder van de politie. “We gaan nu in gesprek met de man, daarna nemen we eventuele vervolgstappen. We nemen dit zeer serieus.” De automobilist is niet aangehouden. Of er sprake is van een strafbaar feit, kon de woordvoerder ook nog niet zeggen.

Dat zondagochtend niet direct is overgegaan tot aanhouding voor het aanrijden van de verslaggever, is omdat de politie de rust wilde bewaren, vertelt de woordvoerder. “Op dat moment was onze prioriteit de-escaleren.”

Meer over