Senaat behandelt spoedwet avondklok vrijdag

De Eerste Kamer heeft op verzoek van het kabinet besloten vrijdag over het wetsvoorstel over de avondklok te debatteren en daarna meteen te stemmen.

ANP
null Beeld EPA
Beeld EPA

De Tweede Kamer zal dat donderdag al doen. Daarna moet het nog in het online Staatsblad worden gepubliceerd. Dat kan heel snel als het moet, aldus het ministerie van Justitie en Veiligheid. De nieuwe wet moet de avondklok ‘redden’ mocht het gerechtshof in Den Haag de huidige wet definitief onderuit halen.

De senatoren die het woord zullen voeren, komen fysiek bijeen op het Binnenhof. Om het vereiste quorum te halen is aanmelding van de anderen digitaal mogelijk. De aanwezige senatoren kunnen na het debat stemmen. Als er tot een hoofdelijke stemming wordt besloten, moeten de leden van de Eerste Kamer wel naar Den Haag komen.

Avondklok

De avondklok kreeg in de Tweede Kamer ruime steun. In de senaat heeft de coalitie geen meerderheid. De partijen die in de Tweede Kamer tegenstemden – PVV, FvD, SGP, PvdD, Denk – zijn in de minderheid in de Eerste Kamer. Denk heeft geen zetel in de senaat. De senatoren hadden de huidige wet die aan de avondklok ten grondslag ligt, nog niet behandeld.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zette dinsdag snel een spoedwet in elkaar, nadat de rechtbank in Den Haag in de ochtend had bepaald dat de juridische onderbouwing van de avondklok onvoldoende is. De rechtbank verklaarde het straatverbod tussen negen uur ’s avonds en half vijf ’s ochtends per direct ongeldig. Het kabinet ging meteen tegen het vonnis in beroep en deed een spoedappel bij het gerechtshof in Den Haag. Dat besloot binnen enkele uren dat de avondklok in elk geval van kracht blijft tot de uitspraak in hoger beroep er is. Het beroep dient vrijdag. Mogelijk doet het hof dan ook meteen uitspraak.

Het kabinet wil de spoedwet nu toch in de coronawet opnemen. Deze tijdelijke wet valt onder de Wet publieke gezondheid. Justitieminister Ferd Grapperhaus volgt hiermee de Raad van State, die er woensdag in een spoedadvies op aandrong de maatregel in de coronawet op te nemen.

Meer over