Nieuws

Schrijver en journalist Rinus Ferdinandusse (90) overleden

Schrijver en journalist Rinus Ferdinandusse is zaterdag in zijn woonplaats Amsterdam op 90-jarige leeftijd overleden. Dat laten zijn echtgenote en dochters aan het ANP weten.

ANP
Rinus Ferdinandusse in 2005. Beeld ANP /  ANP Kippa
Rinus Ferdinandusse in 2005.Beeld ANP / ANP Kippa

Ferdinandusse begon als redacteur van het studentenblad Propria Cures en was van 1954 tot 1965 leider van het Haags Studentencabaret. Landelijke bekendheid kreeg hij vooral vanwege zijn bijdrage van 1963 tot 1966 aan het beruchte satirische televisieprogramma Zo is het toevallig ook nog eens een keer.

In 1969 werd hij hoofdredacteur van opinieweekblad Vrij Nederland, waar hij tot aan zijn pensioen in 1996 heeft gewerkt. Hij was de initiatiefnemer van onder meer de befaamde VN-thrillergids. Ook was hij van 2002 tot 2014 voorzitter van de jury van het filmfestival Film by the Sea in Vlissingen. Hij laat een oeuvre van 24 boeken na, voornamelijk misdaadromans, waaronder de bestseller Naakt over de schutting.

In 1983 presenteerde Ferdinandusse Een Gebaar, een speciaal gala voor Amnesty International. Tijdens het evenement, waarvan ook een tv-registratie en een dubbelalbum zijn gemaakt, traden Kees van Kooten, Wim de Bie, Doe Maar, Freek de Jonge, Kees Prins en Arjan Ederveen belangeloos op. Hoogtepunt van het gala was een optreden van André Hazes die enkele bluesnummers ten gehore bracht.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Meer over