Plus

Schoolleiders: coronaregels in de klas nauwelijks werkbaar

Het naleven van de coronaregels in de klas is nauwelijks werkbaar. Dat blijkt uit een peiling onder basisschooldirecteuren, van wie ruim 40 procent afgelopen week minstens één klas naar huis stuurde.

Olaf Heyblom
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Ruim een maand zijn de basisscholen nu open, na het OMT-advies voor een veilige en verantwoorde heropening. Dan moesten er in de klas wel extra maatregelen worden genomen. In de praktijk blijkt dat nauwelijks te lukken.

Uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 800 basisschooldirecteuren blijkt dat het merendeel afstand houden met leerlingen (87 procent), werken in vaste groepjes (81 procent) en het dragen van mondkapjes (58 procent) niet werkbaar vindt. “Vooral in jonge groepen zien we dat het afstand houden met leerlingen eigenlijk helemaal niet te doen is,” zegt persvoorlichter Rob van Ooijen. “Dat was ook wel te verwachten. Stel dat een kind valt, dan zal de leraar het altijd even omhoog helpen. Ook over dat soort situaties hebben we het.”

Het niet ontvangen van ouders in de school (95 procent) en afstand houden tussen onderwijspersoneel (84 procent) zijn wel werkbaar. Ook noemt 82 procent van de schoolleiders dat kinderen thuislaten bij verkoudheidsklachten werkbaar is.

Werkdruk

Over het algemeen vinden de schoolleiders (bijna 90 procent) dat het goed gaat na de heropening. Zij maken zich wel zorgen over de werkdruk en het snel kunnen testen van leerkrachten. Per school zijn gemiddeld 2,6 leraren vanwege coronagerelateerde klachten afwezig, lieten 4,5 leraren zich testen, van wie 0,5 positief. Zo’n 0,6 leraren zitten momenteel in quarantaine.

43 procent van de scholen stuurde afgelopen week gemiddeld één of meer klassen naar huis vanwege coronabesmettingen, 0,6 procent moest de hele school sluiten. “Gelukkig zijn de meeste leerlingen, leraren en schoolleiders weer gewoon op school en waar nodig wordt zo goed mogelijk afstandsonderwijs gerealiseerd. In de meeste gevallen gaat het om één klas die 3 tot 5 dagen afwezig is. 90 procent van de leerlingen gaat naar school,” aldus Van Ooijen.

Hoe snel het kan gaan, merkten ze bij Basisschool Oostelijke Eilanden, waar binnen twee weken na de heropening ongeveer veertig kinderen en twaalf personeelsleden ziek thuis zaten. Van Ooijen: “Een paar gevallen springen eruit, maar dit gaat uiteindelijk om enkele scholen. Van de 800 ondervraagden stuurden 4 basisschooldirecteuren meer dan zes klassen naar huis. De meerderheid van de scholen heeft nog geen enkele klas naar huis gestuurd.”

Sneltesten

Om de werkdruk te verkleinen pleit de AVS voor het gebruik van preventief sneltesten voor leraren. Om te voorkomen dat klassen naar huis moeten maakt zo’n 16 procent van de scholen momenteel al gebruik van sneltesten, meestal gekocht via een commerciële aanbieder. “Dat ze nog steeds niet breed ingezet kunnen worden, terwijl er voldoende voorraad is, is wel heel teleurstellend. Er is al een personeelstekort en daar komt extra afwezigheid bovenop. Eigenlijk willen we dat leraren een plek krijgen in het vaccinatieprogramma, dat is pas echt veiligheid voor deze vitale sector,” aldus de AVS.

Op de website van de Rijksoverheid staat dat ‘de inzet is om binnen drie maanden een landelijk aanbod van sneltesten voor al het onderwijspersoneel in het basisonderwijs te realiseren’.

Meer over