Update

Schiphol beleeft druk hemelvaartsweekend, geen incidenten

Schiphol kent zondag weer een drukke dag vanwege het einde van het lange hemelvaartsweekend. Maar de situatie was zondag beheersbaar, zegt een woordvoerder van de marechaussee. De grote passagiersstroom leidde niet tot incidenten.

ANP
Drukte in de vertrekhal van luchthaven Schiphol op Hemelvaartsdag.  Beeld ANP
Drukte in de vertrekhal van luchthaven Schiphol op Hemelvaartsdag.Beeld ANP

Schiphol meldt zondag zowel drukte bij aankomst als bij vertrek, met in totaal naar schatting 190.000 passagiers, ongeveer 10.000 meer dan zaterdag, die verspreid over de dag zullen vertrekken en aankomen. Aan het eind van de middag moet de luchthaven nog duizenden passagiers verwerken, maar ‘het stroomt wel door’, aldus een woordvoerder.

In de vroege ochtenduren hoefde nog niemand buiten in de rij te staan, maar dit veranderde na 10.00 uur. De rij liep vervolgens door tot buiten de door de luchthaven geplaatste tenten, waardoor reizigers die door de security wilden werden natgeregend. Aan het eind van de middag vonden passagiers die buiten stonden wel allemaal ruimte binnen de tent.

Personeelstekorten

Het is de afgelopen periode erg druk op de luchthaven. Dat komt onder meer door personeelstekorten bij de bagageafhandeling en de beveiliging. Passagiers moesten soms urenlang in de rij staan, met problemen als het missen van hun vlucht als gevolg. Zo was een van de drukste momenten op donderdagochtend rond 05.00 uur, toen stond de rij volgens een KLM-medewerkster tot aan de snelweg. Ze meldde toen ook al een paar keer uitgescholden te zijn. KLM heeft de verkoop van tickets voor vluchten vanaf Schiphol tot en met zondag verminderd vanwege de grote drukte.

Maandag staat nieuw overleg gepland tussen de luchthaven en vakbonden FNV en CNV over het personeelstekort en de werkdruk. De bonden willen dat er voor woensdag 1 juni een akkoord is over het aanpakken van de werkdruk, anders volgen er acties.

Topman Benschop: altijd bereikbaar geweest, ook tijdens afwezigheid

Dick Benschop is de afgelopen periode altijd bereikbaar en beschikbaar geweest toen er grote problemen waren op Schiphol. Dat zei de bekritiseerde topman van de luchthaven zondag in het tv-programma Buitenhof. Hem wordt verweten vaak afwezig te zijn geweest tijdens de crisis op Schiphol. Benschop pareerde die kritiek door te zeggen dat hij, ook op afstand, altijd bezig was om problemen op te lossen.

De Telegraaf schreef eerder deze week dat Benschop tijdens de meivakantie onder meer met zijn gezin op vakantie is geweest naar Portugal. Ondertussen misten sommige reizigers hun vluchten door de grote drukte op Schiphol. Ook zat Benschop met gezinsleden in een bootje op Koningsdag. “Dat komt lullig over, dat besef ik reuze goed,” zei hij daarover. De baas van Schiphol vertelde die hele week thuis te hebben gezeten met een coronabesmetting en die dag ‘even ontsnapt is en kort in dat bootje heeft gezeten.’ “De rest van de dag was ik weer beschikbaar en bereikbaar.”

Benschop keerde dinsdag eerder dan gepland terug van het World Economic Forum in het Zwitserse Davos omdat de rijen op Schiphol maandag weer langer waren gebruikelijk. Hij was in Davos om te praten over verduurzaming van de luchtvaart. Benschop heeft hierom ook kritiek gekregen. “Dat soort kritiek, ik ben ook geen ijskonijn, dat is natuurlijk gewoon niet leuk.”

Benschop erkende zich in Buitenhof te schamen voor de problemen. “Dit is niet wie we zien, dit is niet wie we willen zijn.”

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Meer over