PlusNieuws

Rutte wil vaart achter coronapas: ‘Veel landen hebben belang bij snelheid vanwege zomer’

Demissionair premier Rutte wil flink vaart maken met de coronapas, die liefst nog een zo groot mogelijk deel van de zomer het reizen binnen Europa moet vergemakkelijken. Dat zou, denkt hij, vanaf eind juni of begin juli het geval moeten kunnen zijn.

Frans Boogaard
Demissionair minister-president Rutte. Beeld ANP
Demissionair minister-president Rutte.Beeld ANP

Rutte zei dat vanmiddag na afloop van een informele top in Porto, waaraan hij per video deelnam. Europa streeft ernaar om rond 21 juni een klap te kunnen geven op de verordening die de invoering van de coronapas regelt. Normaal wordt zo’n besluit dan zes weken later van kracht, maar Rutte vindt begin augustus te laat. Als de technische voorbereiding parallel aan de besluitvorming verloopt moet het sneller kunnen, denkt hij. “Dat heb ik niet in de hand en ook 21 juni is nog maar een streefdatum, maar ik denk dat veel landen belang hebben bij snelheid.” En even later: “Dan denk ik eerder aan één à twee dan aan zes weken.”

De coronapas werkt met een QR-code die in zeer korte tijd duidelijk moet maken of de houder gezondheidsrisico’s oplevert of niet. Iedereen die is gevaccineerd, negatief heeft getest of immuniteit heeft opgebouwd door niet veel eerder corona te hebben gehad, wordt als veilig beschouwd. Maar over de precieze definities moeten de lidstaten het nog eens worden. Is één prik voldoende, of moeten het er twee zijn? En is er dan nog wachttijd nodig na de vaccinatie om het serum zijn werk te laten doen? En als het gaat om immuniteit na corona te hebben gehad, hoelang mag dat dan maximaal geleden zijn? Over die onderwerpen vergaderen de leiders later deze maand opnieuw.

Hoge eisen

Het Europees Parlement zette eind april met een overweldigende meerderheid het licht op groen voor de coronapas. Rutte hoopt dat het overleg er de komende tijd toe leidt dat lidstaten verder ‘naar elkaar toe convergeren’. Tegelijkertijd stelt hij zelf hoge eisen aan privacy en eenvoud. “Wij willen de pas ook gebruiken voor evenementen. Degene die controleert op een festival moet dan heel snel zien of hij rood of groen krijgt.”

Meer over