Rutte nodigt Black Lives Matter en Kick Out Zwarte Piet toch wel uit

Premier Mark Rutte gaat alsnog met Kick Out Zwarte Piet en de Black Lives Matter-organisatie om tafel. Dat liet hij woensdagmiddag weten na een gesprek op het Catshuis met vijf antiracismedemonstranten.

Maarten van Ast en Tobias den Hartog
null Beeld ANP
Beeld ANP

De premier wil verder doorpraten met alle betrokkenen over de vraag hoe ‘het gif van racisme’ kan worden bestreden.

Het gesprek tussen Rutte en de demonstranten naar aanleiding van de Black Lives Matter-demonstraties duurde bijna drie uur. Het was volgens de bewindsman ‘bijzonder’ en ‘inspirerend’. “Wat je al langer merkt in Nederland is dat de verschrikkelijke dood van George Floyd heel veel heeft losgemaakt. Dit brengt iets op gang waarbij we zeggen: we moeten racisme echt killen.’’

Volgens Rutte maakt de dood van de zwarte Amerikaan door politiegeweld, en de wereldwijde protesten die ook in Nederland uitbraken, duidelijk dat alle initiatieven en overheidsprogramma’s om racisme uit te bannen onvoldoende zijn. “Het is er nog steeds.’’

De partijen hebben afgesproken door te praten. “Wat kan je nou doen om aan de ene kant als samenleving dit gif te bestrijden en tegelijkertijd ervoor te zorgen dat mensen zo goed mogelijk beslagen ten ijs komen om in deze samenleving een succes te zijn?’’ vraagt de premier, die vast wil houden aan ‘de energie die voorkomt uit de enorme emotie die we allemaal voelen’.

Kick Out Zwarte Piet

Ook zegt Rutte in gesprek te willen met actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en de Black Lives Matter-coalitie. KOZP reageerde woensdagochtend als door een wesp gestoken niet welkom te zijn bij het gesprek woensdagmiddag. Voorman Jerry Afriyie noemde de bijeenkomst daarom ‘meer een pr-stunt dan een oprecht gesprek om institutioneel en anti-zwart racisme concreet te gaan bestrijden’.

Volgens Rutte was de bijeenkomst woensdagmiddag niet bedoeld om met de organisaties te praten die ‘toch al contact hebben met de overheid’, maar om met demonstranten zelf om tafel te gaan. “Ik ben dus blij met de volgorde.’’ Gesprekken met de actiegroepen worden binnenkort gepland.

Leiderschap

Volgens Gideon Everduin, een van de aanwezigen, was er kort ruimte voor emotie en ging het gesprek daarna ‘de diepte’ in. “Ik heb tegen de premier gezegd dat het tijd is voor leiderschap en dat er een groot verschil is tussen racisme en discriminatie.’’

Everduin stelt dat het gesprek in het midden even op een ‘piekpunt’ belandde. “De premier dacht dat racisme iets is wat zich afspeelde in ons hoofd, en toen moest ik hem duidelijk maken dat het iets is dat in het systeem zit, en dat mis-educatie het allerbelangrijkste is.’’

Volgens Everduin kwam het gesprek ‘zeker binnen’ bij de premier, maar gaat het nu vooral om de lange termijn en het ‘traject dat we nu moeten doorlopen’.

Demonstraties

De Black Lives Matter-demonstraties werden wereldwijd gehouden na de dood van de Amerikaanse George Floyd door politiegeweld. Ook in onder meer Amsterdam, Den Haag, Groningen, Rotterdam en Zwolle werd gedemonstreerd.

Rutte erkende begin deze maand al dat racisme ook in Nederland een ‘systemisch’ probleem is, wat betekent dat het in de hele samenleving voorkomt.

Meer over