Rutte niet hoopvol over versoepelingen na 19 januari

Premier Mark Rutte is ‘niet erg hoopvol over wat kan na 19 januari’, zei hij in het debat met de Tweede Kamer. Hij wil nog niet vooruitlopen op eventuele versoepelingen of juist een verlenging van de lockdown.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

“Op dit moment blijven de cijfers natuurlijk hoog,” zei Rutte in het debat. De weekcijfers van het RIVM laten een daling zien van 10.000 besmettingen, maar het percentage positieve testen bleef afgelopen week hoog.

Het RIVM concludeerde eerder dinsdagmiddag al dat overtuigende effecten van de lockdown vooralsnog uitblijven.

Het deskundigenteam OMT buigt zich vrijdag over de maatregelen en zal begin volgende week een advies naar buiten brengen. In principe wordt op 12 januari besproken of de lockdown, die in elk geval tot 19 januari loopt, langer zal gelden. Het gaat onder meer over de sluiting van winkels en het maximum van twee personen die je thuis mag ontvangen. “We moeten echt het OMT-advies afwachten,” aldus Rutte.

Scholen

Het blijft ook onzeker of kinderen over twee weken weer naar de basisschool en het voortgezet onderwijs kunnen. Volgens Rutte blijft het heropenen van scholen een prioriteit voor het kabinet, maar kan hij echt niet belovendat scholen weer op 18 januari opengaan.

Er wordt ook door het OMT gekeken naar de gevolgen van de ‘Britse variant’ van het coronavirus voor scholen. Over de verspreiding daarvan op scholen is nog veel onduidelijk. Maar deze coronamutant treft kinderen mogelijk veel meer dan het ‘oude’ coronavirus.

Daarom wordt op verzoek van het OMT gekeken naar aanvullende maatregelen op scholen. Dat gebeurt in overleg met de koepelorganisaties van het basis en voortgezet onderwijs, de PO- en VO-Raad. Daarbij wordt onder meer gekeken naar spreiding van personen, reisbewegingen en de manier én tijd van lesgeven, aldus de premier.

Op vragen van verschillende partijen zegt Rutte dat het kabinet ook kijkt naar de effecten van maatregelen. Het RIVM zei dinsdag dat een duidelijk effect van de zware lockdown die op 14 december is aangekondigd, vooralsnog uitblijft. De effecten van maatregelen zijn nu eenmaal “niet altijd zichtbaar of te berekenen”, zegt Rutte hierover. Een aantal planbureaus kijkt ook naar de schade die bepaalde maatregelen toebrengen aan de samenleving, de mentale gezondheid van Nederlanders of de economie.

Meer over