Ruim 27.000 positieve coronatests in week tijd, fors meer ziekenhuisopnamen

Het aantal positieve coronatests is de afgelopen week opnieuw sterk toegenomen. Het waren er volgens het RIVM 27.485, tegenover 19.326 een week eerder. Ook het aantal geregistreerde ziekenhuisopnamen steeg fors. 89 Nederlanders overleden aan corona.

Sander van Mersbergen
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dat blijkt uit de nieuwe weekupdate van het RIVM. Niet alle gemelde gevallen vonden ook daadwerkelijk de afgelopen week plaats, sommige meldingen dateren van langer geleden.

De regio Amsterdam-Amstelland telde afgelopen week 3217 nieuwe gevallen, de week ervoor waren dat er 2669.

Het aantal besmettingen neemt al sinds begin september fors toe. Toen werden per week zo’n 5000 positieve tests vastgesteld. Dat aantal ligt inmiddels dus ruim vijf keer zo hoog. Het aantal ziekenhuisopnamen lag afgelopen week ongeveer zes keer zo hoog als toen. Qua overlijdens is het verschil iets minder hoog, dat zijn er nu drie à vier keer zoveel.

Vergeleken met de eerste golf ligt het aantal ziekenhuisopnamen en overlijdensgevallen nog wel fors lager. Op het hoogtepunt gingen er toen in een week tijd bijna 4000 mensen het ziekenhuis in en overleden er enkele honderden per dag na een positieve coronatest.

Positieve tests

Tussen 28 september en 4 oktober werden ruim 222.000 tests afgenomen door de GGD, een flinke stijging ten opzichte van een week eerder. Ongeveer 9,1 procent van de tests levert een positieve uitslag op. Dat was vorige week 8,0 procent.

Voor de registratie van het aantal ziekenhuisopnamen is het RIVM deze week overgestapt op een andere bron, stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). Niet meer het aantal nieuwe gevallen wordt gemeld, maar het aantal bedden dat bezet wordt.

Op de ‘normale’ afdelingen van de ziekenhuizen lagen dinsdagochtend om 10.00 uur 803 coronapatiënten. Een week eerder om dezelfde tijd waren dat er 501. Ook het aantal ic-opnames haalt het RIVM op bij stichting NICE. Dat ging van 100 naar 122.

Die cijfers verschillen enigszins van de getallen van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding, dat ook dagelijks met een update komt. Zij melden dinsdag dat er 190 covidpatiënten op de ic liggen en 785 op andere afdelingen. “Het aantal opgenomen covidpatiënten blijft snel stijgen,” zegt woordvoerder Ernst Kuipers. “We verwachten dat deze stijging ook in de komende dagen zal doorzetten. Dit noopt ziekenhuizen op tal van plaatsen tot het afschalen van reguliere zorg.”

Meer over