Ronde van Spanje start in 2022 in Utrecht

De Ronde van Spanje komt alsnog naar Nederland. De start van de wielerwedstrijd is volgend jaar in Utrecht, ook zijn er enkele etappes in Noord-Brabant. Het evenement zou eigenlijk in 2020 gehouden worden, maar kon vanwege de coronacrisis niet doorgaan.

Peter Koop
null Beeld AFP
Beeld AFP

De Spaanse organisatie van de Vuelta (zoals de Ronde van Spanje officieel heet) had al laten doorschemeren dat Utrecht de start in 2022 alsnog zou krijgen. De eerste etappes van dit jaar waren al toegezegd aan de Spaanse stad Burgos.

De Spaanse Ronde begint in augustus met een ploegentrijdrit in Utrecht. Daarna is een etappe van Den Bosch naar Utrecht en een etappe met start en finish in Breda. De exacte datum van de wedstrijd moet nog worden overlegd met de Internationale Wielerunie.

Vueltadirecteur Javier Guillén: “Het is een lang gekoesterde wens om in het fietsland Nederland te starten. Nederland staat bekend om haar organisatiekracht en ik weet zeker dat we, ook gezien de huidige situatie, erin kunnen slagen om het evenement op een goede en vooral veilige manier te kunnen organiseren.”

Nieuwe projectdirecteur

De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma is blij met de komst van de Vuelta. “Dat we zo’n groot sportevenement alsnog naar Nederland en naar Utrecht hebben kunnen halen, is een enorme opsteker na deze moeilijke periode. We gaan er samen met de andere steden, provincies en (sport)organisaties onze schouders onder zetten om in 2022 een Vueltazomer te organiseren die alle wielerharten sneller doet kloppen!”

De komende maanden worden gebruikt om de opstart van het evenement verder vorm te geven. Dit zal onder leiding van een nieuwe projectdirecteur zijn. Per 1 juli volgt Simone Richardson, de vriendin van oud-burgemeester Jan van Zanen, de huidige projectdirecteur Martijn van Hulsteijn op.

Richardson werkt al meer dan 30 jaar in de sportsector als coach, vrijwilliger, directeur, bestuurder en de laatste jaren als zelfstandig ondernemer. Eerder leidde zij sportorganisaties en evenementen als de start van de Giro d’Italia in Gelderland, de Amsterdam Marathon, en het EK vrouwenvoetbal voor speelstad Doetinchem.

Meer over