PlusTen Slotte

Romeo Plukker (1971-2019): jongerenwerker, vol van muziek

De muziek hielp Romeo Plukker om met jongeren in gesprek te raken. Vervolgens hielp hij hen bij het vinden en ontwikkelen van hun talenten. Hij overleed na een lang ziekbed.

Jop van Kempen
Romeo Mario Plukker (1971 - 2019) Beeld -
Romeo Mario Plukker (1971 - 2019)Beeld -

‘Zijn’ jongeren waren er tot aan het einde.

Muziek gaf jongerenwerker Romeo Plukker toegang tot Amsterdamse jongeren. Vrijdag namen ze ­afscheid van hem op het J.J. Cremerplein in Oud-West.

De gitaar neemt een voorname plaats in op de rouwkaart van Romeo Plukker. De geboren en getogen ­Amsterdammer was een groot liefhebber van reggae, al had hij ook andere muzieksoorten in de vingers.

Hij speelde ook piano.

“Romeo was erg goed in het maken van beats voor rapmuziek,” zegt ­collega-jongerenwerker Ismail Ouachour. “Hij ­beheerste ook de techniek om nummers af te mixen. Daarmee kwam hij heel gemakkelijk in contact met jongeren.” Dock Amsterdam, de werk­gever van Plukker, heeft een muziekstudio, waar jongeren rapnummers kunnen maken.

Sommige jongerenwerkers hebben een verleden waarin ze juist de dingen deden, waarvoor ze de nieuwe generatie proberen te behoeden. Zo’n type was Plukker niet. Voordat hij negen jaar geleden als vrijwilliger aan de slag ging bij Dock – later kwam hij in vaste dienst – had hij al tal van baantjes gehad, maar daar zat niks schimmigs tussen.

“Romeo was rustig en innemend,” zegt Marjan de Haan, vrijwilliger bij Dock. “Hij kon goed luisteren naar jongeren. Hij had een lieve en soms een ondeugende glimlach. Op organisatorisch vlak kon hij de kar goed trekken. Als Romeo meedeed, kwam het goed.”

Een befaamd project, waarvoor Plukker zich sterk maakte, was de aanschaf van een camper. Dock, dat ook een vestiging heeft op het J.J. Cremerplein in Oud-West, ging jongerenwerk verrichten in de Kolenkitbuurt. Omdat daar geen buurthuis of andere locatie beschikbaar was, besloten Plukker en Ouachour om met de camper te gaan. Die parkeerden ze op een prominente plek in de Kolenkitbuurt, waarna de jongeren vanzelf op hen afkwamen.

De essentie van jongerenwerk is om pubers en jongvolwassenen een plek te geven in de maatschappij, zegt Ouachour. Om dat te bereiken, moeten de jongeren eerst weten wat ze willen en kunnen. De muziek hielp zijn collega Plukker om met jongeren in gesprek te raken. Vervolgens hielp hij hen bij het vinden en ontwikkelen van hun talenten.

Plukkers overlijden blijft niet onopgemerkt. Hij is overleden na een lang ziekbed, maar de jongeren zijn aan hem blijven denken. “Ik krijg veel ­berichten en telefoontjes, waarin ze hun medeleven betuigen,” zegt Plukkers echtgenote Sabrina.

Behalve van muziek hield Plukker –zoon van een Surinaamse vader en een Oostenrijkse moeder en zelf vader van twee kinderen – ook van koken. Dat deed hij niet alleen thuis, hij maakte ook Surinaamse maaltijden op z’n werk. Ook al werd hij steeds zieker, hij bleef zijn collega’s bezoeken.

Vrijdag was er bij Dock een afscheidsplechtigheid voor die collega’s en de jongeren. Romeo Mario Plukker is 48 jaar geworden.

Meer over