Rode Kruis: ‘Wees voorzichtig bij hittegolf in coronatijd’

Omdat veel mensen het risico van een hittegolf onderschatten en omdat vanwege het coronavirus meer kwetsbare mensen geïsoleerd thuiszitten, roept het Rode Kruis iedereen op om tijdens de verwachte komende hittegolf extra op elkaar te letten.

Koen Voskuil
Ouderen van een zorgcentrum genieten van het zomerse weer. Om de bewoners vanwege de aanhoudende hitte wat verkoeling te geven is er een strandje aangelegd. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Ouderen van een zorgcentrum genieten van het zomerse weer. Om de bewoners vanwege de aanhoudende hitte wat verkoeling te geven is er een strandje aangelegd.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Hitte leidt tot toenemende drukte op de afdelingen Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen. Wanneer de temperatuur oploopt, melden zich daar meer mensen met gezondheidsklachten. Dat blijkt uit onderzoek van Hein Daanen, hoogleraar inspanningsfysiologie bij de faculteit der gedrags- en bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. “Vooral rond 16.00 uur zien we een piek in het aantal meldingen.”

Met een extreem warme periode in aantocht maakt Yvonne Breedijk, projectleider hitte bij het Rode Kruis, zich deze coronaperiode zorgen over ouderen, mensen met een chronische ziekte, mensen met overgewicht en dak- en thuislozen. “Zij lopen meer risico. We raden iedereen aan een beetje extra op elkaar te letten.”

Dorstprikkel

Omdat meer mensen thuiszitten vanwege het coronavirus, is het juist moeilijk een oogje in het zeil te houden. Breedijk adviseert daarom om dagelijks contact op te nemen met kwetsbare mensen, zoals ouderen. “Vraag bijvoorbeeld of diegene wel echt genoeg drinkt. Juist bij ouderen is dat belangrijk, omdat zij minder snel een dorstprikkel ervaren. We adviseren voldoende water, thee of koffie te drinken, ook als je geen dorst hebt.”

Uit eerder onderzoek van professor Daanen bleek dat juist kwetsbare ouderen hittewaarschuwingen lang niet altijd opvolgen. “Een van de adviezen is bijvoorbeeld om ’s nachts en ’s ochtends ramen en deuren te openen, om de koelte binnen te laten. Maar uit angst voor tocht houden sommigen de ramen toch liever dicht. Het risico van hitte wordt nog altijd onderschat.”

Hitteplan

Het KNMI verwacht de komende dagen temperaturen rond de 30 graden. Dat is reden voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om het hitteplan van stal te halen. Geadviseerd wordt de schaduw op te zoeken, goed te drinken en je niet te veel in te spannen.

Daarnaast waarschuwt het instituut voor smog in het hele land. Daarvan kun je gaan hoesten en kortademig worden of last van je ogen, neus en keel krijgen. De klachten van astmapatiënten kunnen door smog verergeren.

Meer over