Rob Jetten (D66) keurt ‘ongewenst huisbezoek’ boeren af

D66-fractieleider Rob Jetten is niet te spreken over het bezoek dat vijf boeren dinsdagavond aan zijn huisadres brachten. Hij zegt dat het ‘vreemd en onaangenaam’ voelt dat ze weten waar hij woont en daar filmbeelden en foto’s van verspreiden.

Eric Reijnen - Rutten
Fractievoorzitter Rob Jetten (D66). Beeld ANP
Fractievoorzitter Rob Jetten (D66).Beeld ANP

De boeren, lid van boerenactiegroep Farmers Defence Force waren dinsdagavond naar zijn huis gereden om hem een voedselpakket te brengen. Ze deden dit nadat Jetten bekend had gemaakt dat hij corona had en in thuisquarantaine zat.

Volgens Jetten hadden de boeren geen kwaad in de zin en hadden ze een vriendelijk gesprek. “Toch bekroop me ook enig ongemak. Ik vind – hoe aardig het gebaar ook bedoeld is – dat actiegroepen politici niet thuis moeten opzoeken. Als politicus sta ik graag iedereen te woord over alles wat met de stand van het land te maken heeft. Politici moeten ook bereid zijn om naar iedereen te luisteren. Ik ga dan ook altijd het gesprek aan. In de Kamer. Op het Plein. Op het Malieveld. In de Achterhoek. Waar dan ook Maar er is één plek waar dat niet hoort: thuis. En zeker niet ’s avonds in het donker onaangekondigd aan mijn voordeur.”

‘Ik hecht aan mijn privéleven’

Jetten stelt te hechten aan zijn leven als mens buiten de politiek. “Ik heb een woning waar ik thuis ben en waar ik niet door mensen ongevraagd wil worden gefilmd; hoe aardig ze het misschien ook bedoelen. Ik hecht aan mijn privéleven. Aan een plek waar ik naast de politicus Rob ook gewoon partner, vriend, broer en buurman ben.”

D66 ligt al lang onder vuur van de boeren. Kamerlid Tjeerd de Groot heeft eerder al aangifte gedaan van bedreigingen. Ook zetten boeren de naam van Jetten al eens op een doodskist, net als die van Jesse Klaver. In Winterswijk moest de politie al eens ingrijpen toen Jetten daarbij een protestactie van de boeren was. Ook werd zijn auto al eens klemgereden.

Boeren van Farmers Defence Force leveren een voedselpakket af bij D66-fractievoorzitter Rob Jetten. Beeld pr
Boeren van Farmers Defence Force leveren een voedselpakket af bij D66-fractievoorzitter Rob Jetten.Beeld pr

Ik hoop dat het de laatste keer was

De D66-leider verzette zich eerder ook publiekelijk tegen het feit dat boeren stikstofstrijder Johan Vollenbroek thuis in Nijmegen wilden opzoeken. ‘Onacceptabele intimidatie’ noemde hij dat toen.

Nu hebben de boeren volgens hem wederom een grens overschreden. “Ik hoop dat het de laatste keer was dat ik FDF – of welke actiegroep dan ook – thuis op bezoek kreeg. Ongewenste huisbezoeken behoren niet tot de onderdelen die een politicus tot zijn werk mag rekenen.”

Boeren van Farmers Defence Force leveren een voedselpakket af bij D66-fractievoorzitter Rob Jetten. Beeld pr
Boeren van Farmers Defence Force leveren een voedselpakket af bij D66-fractievoorzitter Rob Jetten.Beeld pr
Meer over