RIVM waarschuwt: nicotinezakjes die ‘kick’ geven zijn schadelijk en verslavend

Nederlanders beginnen ‘snus’ te ontdekken: poreuze zakjes met een poeder en nicotine die tussen de tanden en bovenlip worden geplaatst en gebruikers een ‘kick’ geven. Het RIVM waarschuwt voor schadelijke en verslavende effecten.

Edwin van der Aa
Nicotinezakjes zouden ontmoedigd moeten worden vanwege het schadelijke en verslavende karakter, aldus het RIVM. Beeld Marco Okhuizen
Nicotinezakjes zouden ontmoedigd moeten worden vanwege het schadelijke en verslavende karakter, aldus het RIVM.Beeld Marco Okhuizen

Het oorspronkelijk Zweedse snus is een vorm van rookloze tabak die het populairst is in Scandinavië. Maar ook in Nederland zal naar verwachting de populariteit snel toenemen. De nicotinezakjes vallen nu namelijk onder de Warenwet en niet onder de Tabaks- en rookwarenwet. Ze zijn overal te gebruiken, ook op plaatsen waar roken is verboden. Mensen in de omgeving hebben geen last van rooklucht. Bovendien zijn ze, in tegenstelling tot tabaksproducten, in veel lekkere smaakjes beschikbaar en makkelijk online te verkrijgen.

Het aantal mensen dat de nicotinezakjes ooit heeft gebruikt, is nu nog laag: 0,6 procent van de Nederlanders. Van de gebruikers is 48 procent een roker of ex-roker. ‘Vanwege de schadelijke en verslavende effecten is het belangrijk om te voorkomen dat mensen, vooral nooit-tabak- of nicotinegebruikers en jongeren, beginnen met nicotinezakjes te gebruiken,’ aldus het RIVM.

Diverse klachten

Volgens RIVM-onderzoekers kan het gebruik van nicotinezakjes behalve verslaving leiden tot diverse klachten. Denk aan irritatie in keel- en mondholte, hikken, maagklachten, misselijkheid en duizeligheid. Zeker bij hoge doseringen is nicotine schadelijk voor het zenuwstelsel en kan het hartritmestoornissen veroorzaken. Bovendien kan veelvuldig gebruik van nicotine een nadelig effect hebben op de ontwikkeling van het jonge brein.

Het RIVM vreest dat nieuwe nicotineproducten, waarvan snus het grootste marktaandeel lijkt te hebben, snel populair worden onder jongeren en jongvolwassenen. Daarom adviseren de onderzoekers aan het kabinet het gebruik te ontmoedigen. Voorlichting en strengere regels kunnen daarbij helpen. Zo kunnen politici overwegen nicotineproducten zonder tabak in de Tabaks- en rookwarenwet op te nemen.

Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (Preventie) onderschrijft het advies, maar hij vindt het gepast om een volgend kabinet op basis van deze bevindingen en aanbevelingen een keuze te laten maken over de regels.

Meer over