RIVM meldt 175 nieuwe sterfgevallen en 722 ziekenhuisopnames

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat in zijn dagelijkse update weten dat er het afgelopen etmaal 175 nieuwe sterfgevallen ten gevolge van Covid-19 zijn gemeld. Het totaal aantal overlijdens in ons land komt daarmee op 1039. Maandag nam het aantal doden met 93 toe tot 864.

David van der Heeden
null Beeld ANP
Beeld ANP

Van alle patiënten met Covid-19 kwamen er 4712 in het ziekenhuis terecht. Dinsdag steeg dat aantal met 722, een duidelijke stijging ten opzichte van de opnamecijfers van maandag. Toen werden er 507 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld door de landelijke GGD’en en kwam het totaal op 3990 uit.

Procentueel gezien kwam tot nu toe 32 procent van alle vastgestelde besmettingen in het ziekenhuis terecht. Van het totale aantal patiënten kwam 8,2 procent te overlijden. Het aantal dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis terechtkomt, kan ook hoger liggen, omdat besmetting soms later wordt vastgesteld.

De provincie Noord-Brabant lijkt over de piek van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames te zijn, aldus het RIVM. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg neemt het aantal ziekenhuisopnames nog wel toe. In de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland en Zeeland is het aantal ziekenhuisopnames stabiel laag.

Vastgestelde besmettingen

Het aantal vastgestelde besmettingen steeg met 845 naar 12.595. Maandag bedroeg de stijging 884, waardoor nu een lichte daling is te zien. Het RIVM benadrukt dat het werkelijke aantal besmetting hoger ligt, omdat niet iedereen getest wordt, maar alleen degenen met ‘risico op een ernstig ziektebeloop’.

In het begin van de epidemie werd in Nederland veel getest. Dat ging niet alleen om personen met klachten, maar ook om hen die in contact waren gekomen met patiënten. Nu gaat het alleen om mensen met zware klachten, waardoor ook het aandeel ziekenhuisopnames en overleden patiënten hoger zal liggen.

‘Lager dan je zou verwachten’

Het aantal gemelde sterfgevallen schommelde dagenlang rond de 100. Vorige week vrijdag werd gewag gemaakt van 112, zaterdag van 93, zondag telde het trieste record van 132 en maandag was opnieuw sprake van 93 doden. Die aantallen zijn, volgens het instituut, ‘lager dan je zonder maatregelen zou verwachten’.

De aantallen van het RIVM, die via een samenwerking tussen artsen, laboratoria en de landelijke GGD’en wordt verzameld, zijn gebaseerd op meldingen die dagelijks binnenkomen. Niet elke ziekenhuisopname of sterfgeval worden door de instanties direct doorgegeven, waardoor de cijfers soms hoger of lager uitvallen.

“Deze week zal duidelijk worden of er sprake is van een werkelijke afvlakking,” zegt het RIVM bij de dagelijkse update. De afvlakking mag worden verwacht op basis van de maatregelen die de overheid trof in reactie op de virusuitbraak in Nederland en de pogingen de opmars van Covid-19 te stuiten.

Meer over