RIVM: aantal positieve coronatests weer onder de 10.000

Het aantal nieuwe coronabesmettingen is de afgelopen 24 uur onder de tienduizend gedoken. Omdat de druk op de ic’s groeit, breiden de ziekenhuizen de capaciteit uit.

Het Parool
null Beeld AFP
Beeld AFP

9839 mensen testten positief. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM. Het RIVM meldde gisteren nog een nieuw record van 11.141 coronabesmettingen maar dat kwam deels door meer vertraagde meldingen en extra testen. Er was de afgelopen dagen een technisch probleem met het doorgeven van de positieve testen. Bijna 1800 van de gemelde gevallen, 16 procent, was ouder dan twee dagen. Ook worden de testen nu sneller verwerkt, waardoor besmettingen eerder in de statistieken komen.

Amsterdam-Amstelland

In de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland werden de afgelopen 24 uur 663 mensen positief getest op het coronavirus. Dat waren er donderdag 720.

In de regio Rotterdam-Rijnmond daalde het aantal besmettingen licht. Daar noteerde men 1146 positieve tests, ten opzichte van 1246 de dag ervoor.

Ziekenhuizen

In de ziekenhuizen zijn de afgelopen 24 uur 63 meer patiënten opgenomen, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiepunt Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen nu 2448 mensen in het ziekenhuis, waarvan 584 op de ic. Twee ic-patiënten zijn naar Duitsland overgeplaatst. Nog eens drie ic-patiënten moesten naar een ander ziekenhuis binnen Nederland uitwijken. Het aantal patiënten dat de zwaarste zorg nodig heeft, steeg met zeventien. Gisteren lagen nog 567 mensen op de intensive care.

Ernst Kuipers, voorzitter van het LCPS, ziet daar groeiende druk. “In de afgelopen dagen is met name sprake van druk op de ic-capaciteit. Deze wordt daarom verder opgeschaald.”

In de afgelopen zeven dagen zijn iets meer dan 70.000 positieve tests geregistreerd. Sinds het begin van de uitbraak in februari zijn ruim 351.000 Nederlanders positief getest. Het werkelijke aantal mensen dat het virus heeft opgelopen ligt vrijwel zeker hoger, omdat in de beginfase van de uitbraak lang niet iedereen werd getest. Een onbekend aantal mensen is overleden of genezen zonder dat ooit is vastgesteld of ze het virus onder de leden hadden.

Het aantal gemelde sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 51. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend waren 87 sterfgevallen gemeld.

Meer over