RIVM: 8797 nieuwe besmettingen, hoog aantal vanwege storing

In de afgelopen 24 uur zijn 8797 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het RIVM. Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is nauwelijks afgenomen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). De cijfers zijn vandaag beïnvloed door een eerdere storing en komen daardoor hoger uit dan verwacht.

Woensdag werden 5503 besmettingen gemeld en op maandag en dinsdag ongeveer 6700. Het aantal besmettingen dat er per 24 uur bijkomt, lag de afgelopen zeven dagen gemiddeld op 7287.

In de gemeente Amsterdam ontvingen tussen woensdagochtend en donderdagochtend 378 mensen een positieve testuitslag. Dat waren er woensdag 170.

Bij de nieuw vastgestelde besmettingen moet rekening gehouden worden met een storing die dinsdag aan het eind van de middag begon en duurde tot het begin van de avond. Het RIVM weet niet hoeveel positieve tests toen niet zijn doorgegeven. Het instituut gaat ervan uit dat de meldingen in de dagen erna alsnog binnenkomen.

Ziekenhuizen

Het aantal opgenomen coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal opnieuw gedaald. In totaal zijn nu 2477 patiënten met Covid-19 opgenomen, 22 minder dan woensdag, meldt het LCPS. Van deze mensen liggen er 789 op de intensive care, een toename van 5 patiënten ten opzichte van woensdag.

Het aantal ic-patiënten stijgt sinds medio april geleidelijk en ligt sinds begin april boven de 700. Dat was daarvoor sinds medio januari niet meer gebeurd.

Sterfgevallen

Verder zijn er in de afgelopen 24 uur 14 sterfgevallen doorgegeven. Een dag eerder waren dat er 28. Die cijfers worden geregeld met enige vertraging doorgegeven.

Meer over