RIVM: 80 sterfgevallen, 341 nieuwe opnames van coronapatiënten

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt 80 nieuwe sterfgevallen door het nieuwe coronavirus. Dinsdag werden 63 sterfgevallen gemeld. In totaal zijn 1836 Covid-19-patiënten opgenomen in een ziekenhuis.

David van der Heeden
Een laboratoriummedewerker toont een aantal speekseltesten. Beeld AFP
Een laboratoriummedewerker toont een aantal speekseltesten.Beeld AFP

Met de nieuwe RIVM-cijfers komt het aantal sterfgevallen in ons land uit op 356. Dinsdag waren dat er 276. In de leeftijdscategorie 80 tot 84 jaar overlijden veruit de meeste patiënten. De jongste persoon die aan Covid-19 bezweek was 55 jaar, de oudste was 97 jaar.

Het aantal personen dat met zware klachten werd opgenomen steeg met 341 en staat op dit moment op 1836. Een stijging ten opzichte van dinsdag, toen er 265 nieuwe opnames werden gemeld. De leeftijdscategorie 55 tot 59 jaar ziet het meeste aantal opnames.

Nieuwe besmettingen

Naast het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnamen is ook in het aantal nieuw vastgestelde besmettingen een stijging zichtbaar. Nam het aantal dinsdag nog met 811 toe, de afgelopen 24 uur werden er 852 personen positief op het virus getest. Het totaal aantal bevestigde infecties staat daarmee op 6412.

Volgens het rijksinstituut is het werkelijke aantal Covid-19-besmettingen hoger dan gemeld. Niet alle besmettingen worden getest. Bij het begin van de uitbraak werden ook mensen getest die contact hadden met een coronapatiënt. Nu worden voornamelijk mensen die een groot risico lopen of zware klachten hebben getest.

'Gecontroleerde uitbraak’

RIVM-directeur Van Dissel praatte woensdag de Tweede kamer bij en zei dat de verspreiding van het coronavirus, mede door de door het kabinet afgekondigde maatregelen, ‘langzaam maar zeker’ stabiliseert. Volgens Van Dissel is er op dit moment geen sprake meer van een ‘ongecontroleerde uitbraak’.

“De exponentiële groei is zeer waarschijnlijk tot staan gebracht. Het is gevoelig voor gedrag, maar vooralsnog is er een positieve trend. Dat is een belangrijke boodschap.” De RIVM-voorman benadrukte wel dat het vooralsnog om schattingen gaat. Wanneer er sprake van verdwijnen van het virus kan zijn, is nog niet duidelijk.

Meer over