Nieuws

Reproductiegetal corona onder de 1, voor het eerst sinds september

Het zogeheten reproductiegetal van het coronavirus is gezakt tot onder de 1. Het is voor het eerst sinds eind september, vóór het begin van de huidige besmettingsgolf, dat het cijfer onder die grens uitkomt.

Het Parool
Mensen wachten op hun boosterprik in een GGD-vaccinatielocatie. Beeld ANP
Mensen wachten op hun boosterprik in een GGD-vaccinatielocatie.Beeld ANP

De ‘R’ staat nu op 0,99. Dat betekent dat het aantal besmettingen vrijwel gelijk blijft, of heel langzaam daalt. Hoe verder het onder de 1 komt, hoe minder mensen het virus oplopen.

Ook het aantal nieuwe coronagevallen blijft stabiel. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 21.612 positieve tests geregistreerd. Het is de 17de keer in 18 dagen tijd dat er meer dan 20.000 bevestigde besmettingen zijn. De enige dag waarop het aantal onder die grens bleef, kwam dat door een systeemstoring.

3 procent lager

In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 151.051 meldingen van positieve tests. Het totaal over de afgelopen week ligt zo’n 3 procent lager dan het totaal over de zeven dagen ervoor. Het is de derde dag op rij dat het aantal positieve tests op weekbasis daalt. Daarvoor was het 58 dagen achter elkaar gestegen.

Gemiddeld waren er in de afgelopen week zo’n 21.579 nieuwe gevallen per dag. De lijn van de epidemie, die wekenlang recht omhoogging, loopt nu ongeveer horizontaal.

Hoogste niveau

Het RIVM kreeg het afgelopen etmaal 62 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting is gestorven. Dat het overlijden van deze mensen nu wordt gemeld, wil niet zeggen dat ze daadwerkelijk de afgelopen dag zijn overleden.

In de afgelopen week registreerde het instituut 369 sterfgevallen, gemiddeld zo’n 53 per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 24 februari.

Meer over