Remkes: traditionele minderheidsconstructie niet mogelijk

Informateur Johan Remkes ziet momenteel geen mogelijkheden om een ‘traditionele minderheidscoalitie’ te vormen. Dat schrijft Remkes in een brief over de voortgang van de formatie.

Tobias den Hartog
Informateur Johan Remkes geeft een toelichting na het formatieoverleg in het Logement maandagavond.  Beeld ANP
Informateur Johan Remkes geeft een toelichting na het formatieoverleg in het Logement maandagavond.Beeld ANP

Remkes wil woensdag met negen partijen verder praten: VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, Volt, SGP en Fractie Den Haan. De informateur schrijft namelijk dat hij wel ‘inhoudelijk voldoende aanknopingspunten’ ziet voor samenwerking ‘binnen het brede midden’ .

Hij doelt daarmee op gedoogsteun door oppositiepartijen, maar ook op een zogenoemde extra-parlementair kabinet. “Immers, naast traditionele vormen van combinaties waarop een kabinet berust, bestaan er ook andere vormen van samenwerking en samenstelling.”

In een extra-parlementair kabinet bepalen wisselende meerderheden in de Tweede Kamer het beleid. Het kabinet zou dan slechts bestaan uit ‘uitvoerders’ van partijen die mee doen om samen een meerderheid te vormen. VVD, CDA en D66 zouden maandag echter al tegen Remkes hebben gezegd dat zij daar niets voor voelen.

Wat ook kan is dat Remkes van PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, Volt, SGP en Fractie Den Haan wil horen of zij een minderheidskabinet van VVD, CDA, D66 zouden steunen vanuit de oppositie. Of hoe ver hun steun zou kunnen reiken.

Steun

Remkes schrijft verder: “Ons land heeft met grote urgentie een nieuw kabinet nodig en, gelet op het tijdsverloop sinds de verkiezingen op 17 maart, is nu echt het moment aangebroken dat de fracties van alle partijen uit het brede en constructieve midden daartoe hun verantwoordelijkheid moeten nemen.”

“Ik doe daarom een beroep op u en nodig u uit, om samen met de fractievoorzitters van D66, CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, Volt, SGP en fractie den Haan in gesprek te gaan over de bereidheid, mogelijkheden en vormen van constructieve samenwerking die ertoe zouden kunnen leiden dat op zo kort mogelijke termijn een nieuw kabinet gevormd kan worden door het starten van inhoudelijke coalitieonderhandelingen.”

Meer over