Rechter niet akkoord met fusie PostNL en Sandd

De vergunning die de regering heeft verleend voor de fusie van postbedrijven PostNL en Sandd is ongeldig. Tot dat oordeel is de rechtbank van Rotterdam gekomen in een zaak die was aangespannen door twee postbedrijven tegen de fusie.

ANP
Bezorging van pakketten post bij PostNL.  Beeld ANP
Bezorging van pakketten post bij PostNL.Beeld ANP

Door de fusie van PostNL en Sandd zou een monopolist ontstaan. Om die reden ging de marktwaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) eerder niet akkoord met de samenvoeging.

De regering kwam daarop met een bijzondere regeling om de fusie toch door te laten gaan. Bij het verlenen van die fusievergunning, was de regering volgens de rechter niet zorgvuldig genoeg.

Zo is het besluit, dat volgens Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) nodig was om de postbezorging ‘betaalbaar, beschikbaar en betrouwbaar’ te houden ‘in een sterk krimpende markt’, onvoldoende gemotiveerd.

Postzegelprijs

Keijzer zei eerder wel strenge voorwaarden op te leggen. Zo beperkt ze de prijs die PostNL straks mag rekenen aan zakelijke klanten en consumenten, een van de belangrijkste zorgen van de ACM, die stelt dat Sandd praktisch gezien de enige landelijke concurrent van PostNL is. “De postzegelprijs mag niet harder stijgen dan de daadwerkelijke hiervoor gemaakte kosten’’, aldus Keijzer eind vorig jaar. “Ook mag PostNL de toegang tot haar netwerk aan andere postbedrijven niet weigeren.’’

De rechtbank oordeelt echter dat het kabinet onvoldoende is ingegaan op de risico’s die de ACM aandraagt rond de mededingen op de aanpalende markten.

Meer over