Rechtbank wil andere MH17-verdachten als getuige horen

MH17-verdachten Igor Girkin, Sergej Doebinski en Leonid Chartsjenko mogen worden gehoord als getuigen. Dat heeft de rechtbank besloten in een tussenvonnis, waarmee de regiefase van het proces is afgesloten.

Koen Voskuil
Nabestaanden arriveren bij het Jusitieel Complex Schiphol, waar de rechtszaak over het neerhalen van vlucht MH17 verdergaat.  Beeld ANP
Nabestaanden arriveren bij het Jusitieel Complex Schiphol, waar de rechtszaak over het neerhalen van vlucht MH17 verdergaat.Beeld ANP

De drie verdachten weigeren vooralsnog naar Nederland te komen om te worden berecht. Toch heeft de verdediging van Oleg Poelatov, de enige verdachte die zich in het proces laat bijstaan door advocaten, gevraagd de drie te horen als getuige. Dat is dus toegestaan.

In een tussenvonnis heeft de rechtbank geoordeeld over een enorme lijst van onderzoeksverzoeken door Poelatovs advocaten Boudewijn van Eijck en Sabine ten Doesschate. Dat vonnis wordt later deze week gepubliceerd. De rechtbank lichtte woensdagmiddag alvast de beslissingen toe.

‘Vaart erin’

Door de extra onderzoeken is de startdatum van de inhoudelijke behandeling, 1 februari 2021, niet meer in beton gegoten. Mocht dan nog cruciaal onderzoek gedaan worden, dan wordt de inhoudelijke behandeling uitgesteld. Wel liet de rechtbank weten ‘de vaart erin’ te willen houden.

Veel van de onderzoekswensen van de verdediging zijn afgewezen. Zo willen Poelatovs advocaten onderzoek doen naar alternatieve scenario’s voor de toedracht van de ramp met vlucht MH17, die volgens het Openbaar Ministerie op 17 juli 2014 werd neergehaald door een Russische Buk-raket.

Gevechtsvliegtuig

Volgens de verdediging moeten andere scenario’s worden uitgediept, zoals de mogelijkheid dat het burgervliegtuig uit de lucht is geschoten door een gevechtsvliegtuig. Daar zette de rechtbank een streep door. Er hoeft alleen getoetst te worden of het scenario van het OM klopt. Als de bewijsvoering daarvan rammelt, volgt automatisch vrijspraak.

Meer over