Rechtbank verbiedt motorclub No Surrender

Rechtbank Assen heeft vrijdag de omstreden motorclub No Surrender in Nederland verboden.

Het Parool
Een lid van No Surrender, niet bij deze schietpartij betrokken, op archiefbeeld  Beeld anp
Een lid van No Surrender, niet bij deze schietpartij betrokken, op archiefbeeldBeeld anp

De motorclub is in strijd met de openbare orde omdat een groot aantal leden betrokken is (geweest) bij ernstige strafbare feiten. Ook bestuursleden van de club zijn hier bij betrokken. De opsomming aan strafbare feiten liegt er niet om. Veelal gaat het om intimidatie, openlijke geweldpleging, afpersing en vecht- en schietpartijen.

Volgens de rechter is er sprake van een ‘cultuur van wetteloosheid’. Ook overheidsgezag wordt niet gerespecteerd. De club vormt zo een gevaar voor de samenleving. Alles wat met de club verband houdt, moet worden verwijderd, zoals logo’s en spreuken. Ook het vermogen van de vereniging wordt opgeheven.

Hells Angels

Het is de tweede keer in korte tijd dat een rechtbank een motorclub het veld laat ruimen. Ook de Hells Angels werd eind mei door de rechtbank in Utrecht verboden. De rechtbank oordeelde dat het verbod noodzakelijk is om de samenleving te beschermen.

In 2017 werd de Nederlandse tak van motorclub Bandidos verboden. Er zou onvoldoende bewijs zijn dat de club geweld aanstuurt, maar de leden zouden geweld wel toestaan. Voor de rechter was dat laatste voldoende om de club te verbieden.

Meer over