Nieuws

Rechtbank doet op 17 november uitspraak in MH17-proces

De rechtbank Den Haag doet op 17 november uitspraak in de omvangrijke strafzaak rond het neerhalen van vlucht MH17. De uitspraak gaat ongeveer anderhalf uur duren, heeft de rechtbank maandag laten weten.

Het Parool
Officieren van Justitie Thijs Berger en Manon Ridderbeks en de rechtbank voorafgaand aan de slotdag van het requisitoir in het MH17-proces.  Beeld ANP
Officieren van Justitie Thijs Berger en Manon Ridderbeks en de rechtbank voorafgaand aan de slotdag van het requisitoir in het MH17-proces.Beeld ANP

Bij de vliegramp die plaatsvond op 17 juli 2014 kwamen alle 298 inzittenden, onder wie vele Nederlanders, om het leven. Vlucht MH17 van Malaysia Airlines vertrok die dag vanaf Schiphol naar Kuala Lumpur, maar zou de Maleisische hoofdstad nooit bereiken. Het toestel werd neergehaald in Oost-Oekraïne, waar op dat moment ook een gewapende strijd gaande was.

Na jarenlang onderzoek door het internationaal onderzoeksteam JIT kwamen vier verdachten naar voren: rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko. De mannen hebben volgens het Openbaar Ministerie een rol gespeeld bij het binnenhalen of het wegbrengen van de Buk-raketinstallatie, waarmee het toestel uit de lucht geschoten zou zijn. Alle vier hebben zich niet laten zien in de beveiligde rechtbank op Schiphol, waar het proces plaatsvindt. Poelatov laat zich als enige wel bijstaan door advocaten. Hij ontkent iedere betrokkenheid.

Nabestaanden

Het monsterproces begon op 9 maart 2020. Een belangrijk en beladen moment in het proces was toen nabestaanden aan het woord kwamen. Drie weken lang vertelden tientallen van hen in de rechtbank of via een videoverbinding wat de ramp voor hen betekend heeft. De rechtbankvoorzitter haalde dat afgelopen juni, tijdens de laatste zittingsdag, nogmaals aan. Hij noemde het moedig en vertelde dat het proces ‘op ieder van ons grote indruk heeft gemaakt’.

Op 22 september volgt nog een zitting, maar dit is een formaliteit die naar verwachting niet langer dan vijf minuten gaat duren. Hoewel de kans daarop klein is, benadrukt de rechtbank dat er altijd iets kan gebeuren wat van belang is voor het onderzoek, waardoor de uitspraakdatum nog kan veranderen.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.