Nieuws

Reacties op nieuwe lockdown: ‘Het wordt zo alleen maar zwaarder’

Dat Nederland vanaf morgen weer grotendeels op slot gaat, is voor honderdduizenden ondernemers een nieuwe klap. Zowel financieel als mentaal. Brancheorganisaties pleiten voor een royale vergoeding om de pijn te verlichten. “Geef ons 100 procent.”

Sanne Schelfaut
null Beeld ANP
Beeld ANP

De aangekondigde lockdown is hard aangekomen bij ondernemers. “Sinds vrijdagavond heb ik al tientallen winkeliers gesproken die stoom willen afblazen. Ze zijn geknakt door deze harde maatregelen. Nergens in Europa is er zo’n streng regime als in Nederland. Vanuit gezondheidsperspectief begrijp ik dat er wat moet gebeuren, maar dan is het zaak dat het kabinet ook een groots financieel gebaar maakt en de ondernemers financieel royaal gaat vergoeden. Wat ons betreft 100 procent compensatie,” zegt Jan Meerman, directeur van INretail, brancheclub van de winkeliers.

Meerman vindt dat er voor de steunpakketten geen drempels meer moeten worden opgeworpen. “Veel collega’s zitten nog steeds met een flinke schuld van de eerste lockdowns, die kunnen dit er niet meer bij hebben. Om te beginnen moet de regering wat ons betreft zo snel mogelijk de voorraadvergoeding van stal halen, want de winkels liggen tjokvol. Daarnaast hopen we dat er naast click&collect ook mogelijkheden komen om winkelen op afspraak weer in te voeren. Dat zou al veel schelen, want opnieuw wordt ons de drukste tijd van het jaar door de neus geboord.”

Kappers

Gonny Eussen van kappersbond ANKO is het eens met INretail. “Het beste wat ons gaat helpen, zijn inderdaad royale vergoedingen. En kijk voor de steunpakketten niet naar de omzet per kwartaal, maar per maand. Want nu valt een belangrijk deel van december weg, maar hebben we de rest van het vierde kwartaal wel omzet gedraaid. De drempel om in aanmerking te komen voor hulp via de NOW-loonsteun is 20 procent omzetverlies. Voor de tegemoetkoming in de vaste lasten via de TVL-regeling moet zeker 30 procent omzet worden gemist. Daardoor komen veel ondernemers waarschijnlijk niet in aanmerking voor ondersteuning, terwijl ze wel de beste weken mislopen.”

Sportscholen essentiële dienstverlening

Ronald Wouters, voorzitter van NL Actief, de brancheorganisatie van sportscholen baalt dat ook fitnesscentra en sportlocaties opnieuw dicht moeten. “Het wordt zo alleen maar zwaarder. Terwijl wij vinden dat we onderdeel van de oplossing zijn. Sporten kan op een veilige manier en is juist een uitlaatklep voor heel veel mensen.”

NL Actief probeert fitness op de lijst van essentiële dienstverlening te krijgen. “Dat hebben ze in Spanje bijvoorbeeld al gedaan, daar blijven de sportscholen hoe dan ook open. Die vraag kwam nota bene vanuit de zorg. Als mensen blijven sporten, blijven ze over het algemeen ook gezonder en hebben ze minder zorg nodig.”

Theaters en bioscopen

Boris van der Ham van de Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP) maakt zich juist geen grote zorgen voor de theatersector. “De grootste klap is twee weken geleden gevallen toen de avondlockdown werd aangekondigd. Voorstellingen zijn niet zomaar naar de middag te verplaatsen, legt hij uit, waardoor veel voorstellingen niet meer doorgaan. “Want de meeste mensen werken natuurlijk gewoon,” aldus de voorzitter van de VVTP.

“Het stelde al niet veel voor wat we als theaters konden doen met een sluitingstijd van 17.00 uur. En nu is het de sluiting geworden die het eigenlijk al voelde te zijn,” zegt ook Siebe Weide, waarnemend directeur van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. “Wat mij verbaast is dat er bij deze wending niet gesproken is over steun aan zelfstandigen. In de Kamer wordt er nu over gesproken en gezegd dat de zelfstandigen uit de theatersector dan maar in een sector moeten gaan werken waar wel werk is, maar als iedereen nu iets anders gaat doen, heb je straks geen theatersector meer. Ik vind dat een bekrompen discussie.”

De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) heeft er begrip voor dat bioscopen en theaters sluiten om zo verdere verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus in te dammen. “Tegelijkertijd hoopt de branche dat het beleid van het kabinet wordt aangepast richting de toekomst, waarbij er beter op dit soort situaties kan worden ingespeeld,” aldus de koepel in een verklaring. “Vanzelfsprekend wil NVBF graag meedenken met de overheid over hoe er meer stabiliteit in maatregelen kan worden aangebracht.”

Onderwijs

In het hoger onderwijs is ook begrip voor de aangekondigde maatregelen. Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen: “We hebben de afgelopen tijd steeds het belang van fysiek onderwijs voorop gesteld, omdat we weten hoe belangrijk dat is voor de mentale gezondheid van onze studenten. We hopen daarom van harte dat deze situatie van korte duur is.”

De branchevereniging voor Maatschappelijke Kinderopvang reageert bezorgd op de sluiting van scholen en opvang. “Wij maken ons wel echt zorgen, omdat de scholen- en bso-sluiting emotionele gevolgen heeft voor álle kinderen en in het bijzonder kinderen in een kwetsbare situatie. Kinderen verdienen een veilige plek, school en de bso is dat voor velen,” zegt voorzitter Ypma.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) roept het kabinet op om het voornemen om het onderwijs na de kerstvakantie weer te openen waar te maken. Voorzitter Ama Boahene: “De mentale gezondheid van jongeren staat door de coronacrisis onder enorme druk. Door de lockdown zullen nog meer jongeren te maken krijgen met eenzaamheid en psychische klachten. Daarom is het van groot belang het onderwijs na de kerstvakantie weer te openen.”

Meer over