Reacties op Formule 1: ‘Zandvoort is ultieme racebeleving’

Onder de naam Heineken Dutch Grand Prix keert de Formule 1 in 2020 terug naar Zandvoort, werd maandag bekend. De rentree na 35 jaar afwezigheid is naar verwachting in mei. Coureurs en minister Bruins juichen de komst toe.

ANP/ Het Parool
Een luchtopname van Circuit Zandvoort. Het circuit hoeft maar enkele kleine ingrepen uit te voeren om het weer geschikt te maken voor een Grand Prix in de Formule 1 in 2020.  Beeld ANP
Een luchtopname van Circuit Zandvoort. Het circuit hoeft maar enkele kleine ingrepen uit te voeren om het weer geschikt te maken voor een Grand Prix in de Formule 1 in 2020.Beeld ANP

Circuit Zandvoort biedt de ultieme racebeleving. Dat zegt voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers. “De coureur die volgend jaar op poleposition komt te staan, zal euforisch uit zijn auto stappen,” verwacht geboren Zandvoorter, die is benoemd tot sportief directeur van de Dutch Grand Prix, die in 2020 terugkeert.

“Ik vind het waanzinnig dat het gelukt is de Formule 1 ‘thuis’ te brengen. Ik ben geboren naast het circuit, dus helemaal objectief ben ik niet, maar mijn dankbaarheid is groot dat de prins van Oranje en zijn team het voor elkaar hebben gekregen.’'

Lammers heeft zelf heel wat rondjes afgelegd op het circuit aan de duinen. “Deze plek is ook uniek. We moeten de baan wel op sommige stukken aanpassen. De start en finish verleggen we iets dichter naar de Tarzanbocht, de Gerlachbocht krijgt een grotere uitloop en de Hugenholtzbocht wordt verbreed, evenals de Arie Luyendijkbocht vlak voor het rechte stuk.

Dat wordt meer een kombocht zodat de coureurs vol gas kunnen geven en de DRS open kan. En natuurlijk is er het Scheivlak, de bocht in de duinen die op hoge snelheid kan worden genomen. Zo’n soort bocht beleven kan nergens anders,” aldus Lammers.

Max Verstappen: heel leuk

Max Verstappen juicht de terugkeer van de Formule 1 naar het circuit van Zandvoort toe. “Ik heb hier eerder in de Formule 3 geracet en dat was heel leuk”, laat Verstappen via zijn team Red Bull Racing weten. “Het is een vrij snelle baan en het is bovendien altijd goed en spannend om nieuwe races op de kalender te hebben.”

Verstappen heeft met 1.19,511 het officieuze ronderecord staan op het circuit van Zandvoort. Die ronde zette hij neer in een RB8. “Ik vind het circuit een beetje lijken op dat van Suzuka omdat het door dezelfde persoon is ontworpen. Daardoor zie ik dat de karakteristieken overeenkomen”, zegt Verstappen.

“Ik heb hier enkele rondjes in een F1-bolide gedaan en het circuit is echt best wel een uitdaging”, legt hij uit. “Je hebt enkele snelle hellende bochten en sommige plekken zijn best krap. Zonder uitloopstroken is het lastig om je limiet te vinden. Op andere circuits is het misschien gemakkelijker, maar dat maakt racen hier ook spannend.”

Minister: goed nieuws

Het is ‘goed nieuws’ dat de Formule 1 vanaf volgend jaar weer in Zandvoort neerstrijkt, vindt sportminister Bruno Bruins. Waar mogelijk zal het Rijk bijspringen om “facilitaire ondersteuning” te bieden, belooft hij.

Het Noord-Hollandse circuit klopte eerder tevergeefs bij het ministerie aan om een bijdrage van 5 miljoen euro. Bruins hoopte dat sponsors en fans het geld zelf bij elkaar zouden krijgen en geeft alle credits aan de initiatiefnemers. “Zij hebben het voor elkaar gekregen om het Nederlandse bedrijfsleven te interesseren voor dit mooie evenement.”

De minister denkt ‘dat veel GP-liefhebbers uit binnen- en buitenland veel plezier zullen beleven’ aan de terugkeer van de Formule 1 in Nederland.

Carey: zee van oranje is uniek

De Formule 1 komt om drie redenen terug naar Nederland: de historie van het circuit van Zandvoort, het grote enthousiasme bij de Nederlandse fans van Max Verstappen en het feit dat het circuit in de duinen een uniek karakter heeft. Die opsomming gaf Chase Carey, de Amerikaanse directeur van Formule One Management, bij de bekendmaking van het nieuws.

‘’Zandvoort heeft een geweldige geschiedenis, de beroemdste helden uit de Formule 1 hebben hier gereden. Bovendien merken we de passie en opwinding bij de Nederlanders voor onze sport. Ik zie vaak die ‘zee van oranje’ op de circuits voor Max Verstappen, dat is prachtig om te zien en ook uniek. En Zandvoort is een unieke plek, we willen in Europa een race op een iconisch circuit,” aldus Carey.

Meer over