Rabobank gaat negatieve rente rekenen boven de 100.000 euro

De Rabobank gaat een negatieve rente rekenen voor klanten met een saldo hoger dan 100.000 euro. Dit geldt voor zowel zakelijke als particuliere klanten.

ANP/Het Parool
null Beeld Shutterstock / Tanya May
Beeld Shutterstock / Tanya May

Dat heeft de Rabobank woensdag bekendgemaakt. Vanaf 1 juli geldt voor deze klanten een rente van -0,5 procent. De bank zegt hiertoe te hebben besloten vanwege de aanhoudende lage rente in de markt.

Eerder voerde de bank al een negatieve rente in voor tegoeden van particuliere klanten boven de 1 miljoen euro. Dit bedrag is nu dus verlaagd. Voor klanten met een saldo tot 100.000 euro verandert er niets, de rente over hun saldo blijft 0,1 procent.

Met de aanpassingen blijft 95,8 procent van alle particuliere en zakelijke klanten nog steeds gevrijwaard van negatieve rente, aldus de Rabobank. De bank zegt de groep die geraakt wordt door negatieve rente zo klein mogelijk te willen houden en de drempel waarover het gaat zo hoog mogelijk, maar Rabobank kan hier gezien de aanhoudende lage rentes geen garanties op geven.

Andere banken

Ook ABN AMRO, ING en de Volksbank kondigden onlangs aan om al vanaf een lager spaarsaldo negatieve rente te gaan rekenen per 1 juli. Klanten van ING en de Volksbank moeten over het bedrag boven 100.000 euro 0,5 procent rente betalen. Klanten van ABN AMRO betalen vanaf 150.000 euro een half procent rente. Onder de Volksbank vallen de merken SNS, ASN Bank en RegioBank.

Het besluit van al deze banken om negatieve rente te rekenen hangt samen met de al langer geldende zeer lage rentes in Europa. Banken moeten zelf ook rente betalen over het geld dat ze bij de Europese Centrale Bank (ECB) stallen.

De rente is al lange tijd extreem laag, omdat de ECB de kredietverstrekking wil stimuleren. Dat is goed voor de economie. Economen wezen er eerder op dat ook structurele ontwikkelingen, zoals vergrijzing en mondialisering, de rentes drukken.

Meer over