Raad Rotterdam geeft groen licht voor vuurwerkverbod

Een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad heeft donderdag ingestemd met een volledig vuurwerkverbod.

Het Parool/ANP
Op en rond de Erasmusbrug wordt jaarlijks een grote vuurwerkshow afgestoken. Beeld ANP
Op en rond de Erasmusbrug wordt jaarlijks een grote vuurwerkshow afgestoken.Beeld ANP

Rotterdam is hiermee de eerste grote stad in Nederland waar inwoners tijdens de komende jaarwisseling helemaal geen vuurwerk mogen afsteken. De gemeente Apeldoorn besloot in oktober al tot een totaalverbod.

“Alleen een totaalverbod is goed handhaafbaar,” aldus GroenLinks-raadslid Stephan Leewis, die het verbod in stemming bracht. “Een tussenoplossing is lastig, want dan moet de politie op straat gaan bepalen wat voor soort vuurwerk het is.”

Burgemeester Ahmed Aboutaleb, al langer voorstander van een algeheel vuurwerkverbod, is blij met de beslissing van de raad. “Hiermee laten we aan de regering zien wat de meest verstandige weg is. De meeste voorzitters van de veiligheidsregio’s en ook de brandweer zijn voor een totaalverbod, dat negeren om politieke redenen is niet verstandig.”

Afgelopen jaarwisseling stelde Rotterdam voor het eerst vuurwerkzones in, maar dit heeft volgens de ondertekenaars van de motie niet geleid tot vermindering van schade en letsel. De totale schade tijdens de jaarwisseling door toedoen van vuurwerk bedroeg 245.000 euro. Het Oogziekenhuis Rotterdam zag het aantal slachtoffers met letsel flink stijgen ten opzichte van meerdere jaren.

Amsterdamse discussie

In Amsterdam beloofde burgemeester Femke Halsema dat vanaf dit jaar vuurwerkzones in­gesteld zouden worden waar mensen nog ­mogen knallen. De rest van de stad zou dan vuurwerkvrij zijn. Een meerderheid van de ­gemeenteraad vindt dit inmiddels niet ver genoeg gaan.

Halsema is momenteel bezig met een plan om het afsteken van vuurwerk nog de komende jaarwisseling te verbieden. Mogelijk blijven er enkele uitzonderingen mogelijk waar zowel de gemeente als groepjes bewoners een vergunning kunnen krijgen om te knallen. Halsema noemde daarbij Floradorp in Noord, of de bewoners rond het Sumatraplein in Oost, waar volksfeesten worden gehouden met oud en nieuw. Ook zal de gemeenteraad de knip moeten trekken voor de organisatie van diverse vuurwerkshows in de stad.

De burgemeester waarschuwde de gemeenteraad eerder deze maand wel dat een landelijk verbod op de verkoop van knalvuurwerk het hoofddoel moet blijven. Volgens Halsema is een lokaal afsteekverbod moeilijk te handhaven als het vuurwerk in de schappen blijft liggen. “Zolang vuurwerk niet landelijk verboden is en in andere gemeenten wel gewoon verkrijgbaar is, kunnen handhavers en politie alleen optreden ­tegen het afsteken van vuurwerk,” zei de burgemeester toen. “Daar heeft geen enkele gemeente in Nederland de capaciteit voor.”

Meer over