Nieuws

PvdA en GroenLinks zeggen ja tegen fractiefusie in de Eerste Kamer: ‘Historisch’

De linkse samenwerking komt na jaren bakkeleien toch echt van de grond. Een ruime meerderheid van de PvdA- en GroenLinks-leden willen dat de Eerste Kamerfracties volgend jaar samengaan. Dit kan een eerste stap zijn op weg naar een fusie. ‘Een historische beweging.’

Niels Klaassen
GroenLinks-partijleider Jesse Klaver en PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken in gesprek over progressieve linkse samenwerking tijdens een bijeenkomst voor beide partijen. Beeld ANP
GroenLinks-partijleider Jesse Klaver en PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken in gesprek over progressieve linkse samenwerking tijdens een bijeenkomst voor beide partijen.Beeld ANP

De samenwerkingsmotie haalde bij het PvdA-congres zaterdag een ruime meerderheid van 77 procent, van de GroenLinks-leden is 80 procent voor de fractiefusie na verkiezingen voor de Eerste Kamer.

Dat betekent dat de Eerste Kamerfracties van beide partijen na de verkiezingen volgend jaar samengaan als één blok. De partijtoppen zijn blij met de ruime steun voor deze eerste stap.

Het is ‘een historische beweging om als links progressief blok te opereren en de balans in de politiek te doen omslaan’, stelt het partijbestuur van de PvdA. “Wat iedereen wil is een sterke linkse vuist tegen rechts rotbeleid,” zei PvdA-partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent.

‘Samenwerking vergeten’

De voorstanders waren bij de PvdA ruim in de meerderheid, maar tegenstanders meldden zich ook bij de congresmicrofoon. Onder anderen oud-PvdA-leider Ad Melkert was kritisch. “Onze missie moet op eigen kracht.” De eerder naar PVV of SP vertrokken kiezers kan de partij na een samenwerking met GroenLinks straks vergeten, waarschuwde Melkert eerder al. PvdA-Statenlid Osman Suna zei: “We krijgen geen kiezers terug door samen te gaan met GroenLinks. Wij moeten aan de burger laten zien dat wij de linkse, progressieve partij van Nederland zijn.”

Maar de voorstanders benadrukken juist dat blokvorming nodig is om ‘Rutte uit het Torentje te krijgen’. “Een fusie of samenwerking is niet slecht,” zei Egbert de Vries, PvdA-lid uit Amsterdam. “We hebben onze kiezer lelijk in de steek gelaten. Een fusie kan een doorbraak betekenen.”

De meerderheid van de PvdA gelooft in een rood-groen blok op links. PvdA-leider Attje Kuiken pleitte vandaag voor die samenwerking, al stelt Kuiken dat het ‘geen onomkeerbare stap’ is. “Je moet juist zo’n samenwerking fundamenteel aangaan om te concluderen of het genoeg oplevert, of het voldoet aan de voorwaarden die we stellen, namelijk meer kiezers aan ons binden met een sociaal, links en progressief verhaal.”

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.