Nieuws

PvdA en GroenLinks stemmen straks op 15 onderwerpen hetzelfde

De komende regeerperiode gaan oppositiepartijen PvdA en GroenLinks het regeerakkoord op vijftien thema’s samen toetsen. Dat levert een samenwerking op die volgens de partijen niet vrijblijvend is. De partijen willen op die vijftien onderwerpen ook hetzelfde gaan stemmen.

Het Parool
Jesse Klaver en Lilianne Ploumen presenteren hun oppositieakkoord in Den Haag. Beeld ANP
Jesse Klaver en Lilianne Ploumen presenteren hun oppositieakkoord in Den Haag.Beeld ANP

De linkse oppositiepartijen presenteerden maandag een progressief akkoord dat als tegenhanger moet dienen van het coalitieakkoord waar VVD, D66, CDA en ChristenUnie binnenkort naar verwachting mee komen.

PvdA en GroenLinks spreken van een nieuwe politieke weg, en zetten bovendien een nieuwe stap in hun toch al nauwe samenwerking. Het akkoord betekent ook dat de twee partijen zich aan elkaar verbinden voor de komende regeerperiode.

Het akkoord werd gesmeed in het tuinhuisje van Ploumen, op een volkstuincomplex in Amsterdam. Daar spraken de twee de afgelopen maanden geregeld af.

“In tijden waarin vooral verschillen worden benadrukt, zijn wij op zoek gegaan naar wat ons bindt. We zullen de plannen van het nieuwe kabinet beoordelen op onze ambities voor 2030. Dit zijn linkse, progressieve plannen. We zullen de acties van het kabinet daarop toetsen,” zei PvdA-leider Lilianne Ploumen.

Meer over